Yunanistan ve Türkiye'nin Ege sorunu! Neden 12 mil? Özel Haber

Yunanistan Türkiye'ye karşı Ege denizindeki tahriklerine bir yenisini daha ekliyor. Peki Yunanistan neden karasuları sınırını 12 mil'e çıkarmak istiyor? İşte yanıtı..

GÜNDEM 25.06.2022, 10:25
1
Yunanistan ve Türkiye'nin Ege sorunu! Neden 12 mil? Özel Haber
Geçtiğimiz günlerde Yunanistan ile alakalı farklı haberi sizler ile paylaşmıştık. 
Askeri uzmanlar ile görüşüp aldığımız bilgilere dayanarak yaptığımız haberimiz de Yunanistan'ın Ege'de neden Türkiye'yeyi tahrik ettiğini, ikinci haberimizde ise Meriç nehrinde kazılan hendek ve  adaların silahlandırılmasının ne için olduğunu analiz edip sizlere sunmuştuk.  Bugün ise Yunanistan'ın neden Ege denizi karasuyu sınırını 12 deniz miline çıkarmak istediğini, yine yatığımız analiz sonucunda sizlere aktarıyoruz...

16 Kasım 1994 tarihinde yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, dünya üzerinde okyanusların kullanımı, uluslararası işletmeler için kurallar koymaya, işletmeler, çevre ve deniz doğal kaynaklarının yönetimine ilişkin ulusların hak ve sorumluluklarını tanımlayan uluslararası bir sözleşmedir.

Ancak bu sözleşmeye Türkiye taraf değildir ve imzası yoktur. Çünkü bu sözleşme ülkelerin karasularını 12 mil olarak belirlemelerine imkân veriyor.. Bu sözleşme okyanus ve açık deniz sınırlarını kastediliyor. Yunanistan Ege denizi için bu sözleşmeyi uygulama sevdalısı. Bukapsamda Ege denizindeki uluslararası sularda Türkiye’nin aleyhine bir durum oluşuyor. Aralarında ABD, Kolombiya, İsrail, Peru, Venezuela ve Türkiye gibi ülkelerin yer aldığı yaklaşık 30 ülke henüz Sözleşmeye taraf bulunmuyor.

Lozan Anlaşmasında Ege denizi için karasuları 3 mil olarak ön görülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti karasularının genişliğini 15.5.1964 tarihli Karasuları kanunu ile 6 deniz mili olarak belirlenmiştir. Hali hazırda Ege Denizinde Hem Yunanistan’ın hem de Türkiye’nin karasuları 6 mil olarakuygulanıyor. Dolayısı ile her iki ülke de karasularının ve bu karasularının üzerindeki hava sahasının birbirleri tarafından ihlal edildiğini iddia ediyor. Uluslararası hukuka göre hiçbir ülke taraf olmadığı bir anlaşmanın şart ve esaslarını uygulamaya zorlanamaz. Türkiye Uluslararası DenizHukuku Sözleşmesine taraf değil ancak, Yunanistan Lozan anlaşmasına taraftır.

Bunun da ötesinde söz konusu uluslararası sözleşme açık deniz ve okyanusların durumlarını düzenlemekte iken Yunanistan tarafından Ege denizi gibi sadece iki ülkenin sınırlarında olan bir ara denize de uygulanmak yönünde yorumlanmaktadır. Konu ile ilgili olarak birçok askeri ve akademik çalışmavardır ancak Türkiye, bu konuda da askeri tedbirlerden ziyade hukuki, diplomatik ve teknik çalışmalarla çözüm bulunması gerektiğini ileri sürmektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı