Zelenskiy: "Rusya yapay algı oluşturuyor"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesindeki savaşın sorumlusunun sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmadığını, bütün Rusya’nın bu savaştan sorumlu olduğunu söyledi.

DÜNYA 29.08.2022, 21:05
1
Zelenskiy:
Avrupalı liderler, Slovenya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 17. Bled Stratejik Forumu kapsamındaki "Gücün hakimiyeti mi kuralların gücü mü?" konulu panelde bir araya geldi.
Forum çerçevesinde düzenlenen Liderler Paneli'ne, Slovenya Başbakanı Robert Golob, İzlanda Cumhurbaşkanı Gudni Th. Johannesson, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama katılırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video konferansla katıldı.
Zelenski, 24 Şubat’ta Rusya’nın başlattığı savaşın ülkesinde yol açtığı trajik sonuçlara değinerek, Moskova’nın Ukrayna’ya ait ne varsa yok etmeye çalıştığını kaydetti. Rusya’nın Ukraynalı çocukları ailelerinden ayırdığını ve kamplara götürdüğünü ifade eden Zelenski, söz konusu kamplarda vatandaşlarının kötü muameleye tabi tutulduğunu dile getirdi.
Zelenski, ülkesindeki savaşa belirli şekilde karışmış çok sayıda kişinin Rus pasaportuyla Avrupa ülkelerine seyahat ettiğini, bu "kişilerin eline Ukrayna halkının kanının bulaştığını", buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Rusya’nın Baltık ülkelerinden Kazakistan’a bütün bölgeyi tehdit ettiğini ileri süren Zelenski, Moskova yönetiminin savaşı sürdürdüğü sürece bütün ilişkilerine yönelik ambargo uygulanması gerektiğini savundu.
Zelenski, Avrupa’nın tamamında istikrarının muhafaza edilmesi ve gelecek nesillerin özgürlüğü için hemen harekete geçilmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:
Rusya’nın saldırganlığı karşısında Balkanlar’dan Baltık ülkelerine kadar Avrupa’nın istikrarı için iş birliği ve dayanışmanın derinleştirilerek sürdürülmesi çağrısında bulunan Zelenski, "savaş nedeniyle enerji krizi yaşandığı, doğal gaz fiyatlarının arttığı, kıtlık yaşanacağı gibi yapay algıların Rusya tarafından ortaya atıldığını" ileri sürdü.
Zelenski, Moskova’nın kendi emellerine ulaşmak için bu yollara başvurduğunu belirterek, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakıyla başlayıp savaşa kadarki süreçte hep Moskova’ya karşı makul tutum sergilenmesi ve diyaloğun sürdürülmesinin kendilerine telkin edildiğini söyledi. Ancak gelinen noktada sayısız Ukraynalının katledildiğini, işkencelere tabi tutulduğunu ifade eden Zelenski, bu kişilerin ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.
"Ukrayna’daki savaş Rusya’nın mı yoksa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mi?" sorusunu yanıtlayan Zelenski, "Bu yüzde yüz Rusya’nın savaşı, çünkü bu kişiyi (Putin) onlar seçtiler. Sosyal medyada ya da sokaklarda savaşa karşı olan çok az insanı görüyoruz. Rusya’da ya da farklı ülkelerde insanların korktuğunu biliyoruz. Ancak Rusya’dan bu rejime ve bu duruma karşı bir ses duyamıyor ve göremiyoruz. Bu nedenle bu Rusya’nın Ukrayna'daki savaşıdır." dedi.
Zelenski, Rus vatandaşlarının Avrupa’da seyahatinin yasaklanması konusuna da değinerek, bu ülkeden siyasi nedenlerden ya da Ukrayna’daki savaşa karşı oluğu için ayrılmak isteyen veya dünya barışına katkı sağlamak amacıyla ülkesini terk etmek zorunda kalan kişilerin seyahatlerinin engellenmemesi gerektiğini söyledi.
Ukrayna'daki savaşa karşı olmayan kişilerin turizm, eğitim, ticaret gibi nedenlerle Avrupa’ya seyahat etmesinin doğru olmadığını kaydeden Zelenski, Rusya’nın müzakerelere açık olduğu yönündeki açıklamalarının da "yalan" olduğunu ileri sürdü.
Zelenski, "Müzakerelere hazır değiller ve böyle bir istekleri de yok. Onlar için müzakereler, Donbas ve Kırım'ı Rus toprağı olarak tanımamız gibi bir dizi ültimatom anlamına geliyor." ifadesini kullandı.
Rusya’nın iddia ettiği kadar güçlü olmadığını, savaş meydanında bunun görüldüğünü belirten Zelenski, "Biz henüz savaşa başlamadık, kendi toprağımızı koruyoruz, toprak bütünlüğümüzü sağlamaya çalışıyoruz ve bunu da başaracağız." görüşünü paylaştı.
"Bu da çok özel şeyler anlamına geliyor, bu savaşın uzun sürmemesi ve zaferin bir an önce elde edilmesi için silah ve mühimmat ile Ukrayna'ya yeterli savunma desteği verilmesi gerekiyor. Rusya’ya yönelik gerekli yaptırımlarla bu ülkenin oluşturduğu liderlik illüzyonunun yok edilerek, özgür dünyaya karşı koyamayacaklarının gösterilmesi gerekiyor. Rusya’nın özellikle bu tür kriz dönemlerinde başvurduğu, bir silah olarak kullandığı hibrit saldırılara karşı Avrupa’nın kendisini, halklarını, pazarlarını daha etkin bir şekilde koruması gerekiyor."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı