Zelenskiy'den çağrı! Nükleer korkuyu artıran gelişme

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nde dün çıkan yangın sonrası santralin çalışması kısa süreliğine durdu.

DÜNYA 27.08.2022, 02:20
Zelenskiy'den çağrı! Nükleer korkuyu artıran gelişme
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Ukrayna nükleer enerji şirketi "Energo-atom"un, Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktığını duyurması üzerine "Radyasyon felaketi yakın" uyarısı yaparak bir kez daha dünyaya çağrıda bulundu.
Açıklamada, santralin elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiği bildirilirken kesintiden bir süre sonra Zaporijya'da işleyişin normale döndüğü haberi geldi. Öte yandan bu haber endişeleri artırmaya yetti.
Zelenskiy, "İşgalcileri Zaporijya Nükleer Santrali topraklarından derhal çekilmeye zorlayan bir uluslararası baskıya ihtiyaç var. Uluslararası Atom enerjisi kurumu şimdi olduğundan çok daha hızlı hareket etmeli çünkü Rus ordusunun nükleer santralde kaldığı her dakika küresel bir radyasyon felaketi riski yaratıyor" dedi.

Rusya'dan ise çelişkili açıklamalar geldi ve bazı kaynaklar; Zaporijya Nükleer Santrali'nden Ukrayna'ya normal şekilde elektrik tedarik edildiğini belirtirken, Tass Haber Ajansı'nın yerel bir yetkiliye dayandırdığı haberde ise Ukrayna suçlandı.
Haberde, Ukrayna güçlerinin nihai güç hattına zarar verdiği, bu nedenle de santralden elektrik sağlanmasının imkansız olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği'nden de santraldeki duruma ilişkin açıklama geldi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Aşırı derecede endişe verici" şeklinde niteledi.
Sosyal medya hesabındaki açıklamasında Borrell, Rusya'nın hasarlı elektrik hatlarının tamirini ve santralin Ukrayna elektrik sistemine tam olarak bağlanmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.
Diğer taraftan Borrell Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanlarının tesise gitmesine izin verilmesi gerektiğini belirtti.
Yaşanan gelişmeler Avrupa'nın endişelerinin artmasına neden oldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı