Zelyut'tan dolar kuru yorumu: Kemerleri bağlayın AKP gaza bastı!

Ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dolar kuru için bomba yorum geldi. "AKP enflasyonu, doları artıracak ne varsa yapıyor" diyen Zelyut, "Kaza kaçınılmaz kemerleri bağlayın" dedi.

EKONOMİ 07.06.2022, 08:50
3
Zelyut'tan dolar kuru yorumu: Kemerleri bağlayın AKP gaza bastı!
Ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dolar kuru için dikkat çeken yorum geldi. Yeniçağ gazetesindeki köşe yazısında Zelyut, "AKP enflasyonu, doları artıracak ne varsa yapıyor" diyerek "Kaza kaçınılmaz kemerleri bağlayın..." yorumunda bulundu.
Erdoğan'ın "Gezi olmasaydı millî gelir 1,5 trilyon dolar olurdu" açıklamasına atıfta bulunan Evren Devrim Zelyut, "Yazık… Koskoca Cumhurbaşkanı, 2013 yılında kurun neden 1,8'den 2,4 olduğunu bilmiyor; ya da bilmezden geliyor." diyerek şöyle devam etti:

Sanayide her yıl 35-50 milyar dolarımız sırf Çin'e yarı mamul parası olarak verilirken, kur arttıkça yarı mamul maliyetleri artışı ile üretilen malların fiyatının arttığı gerçeğini anlamak istemediğini belirten Zelyut, "Onun için varsa yoksa suçlu CHP'dir..." diye Erdoğan'ı eleştirdi.
Bakan Nebati'nin de "Biz şirketleri ve bankaları kâr ettirdik… İstesek enflasyonu düşürebilirdik ama büyüme düşerdi…" itirafını da değerlendiren Zelyut şu ifadeleri kullandı:

İşin kötü tarafını da açıklayan ekonomist Zelyut, "Enflasyon artmaya devam ettiği için toplam mevduatlar içinde Lira mevduatı %28'e düştü. Dolar cinsi mevduatlar %72'ye çıktı. Lira olarak baktığımızda KKM öncesi 4 trilyonluk bir mevduat vardı şimdi 3,9 trilyona dayandı…" yorumunda bulunarak şöyle dedi:

"2013 yılında Amerikan Merkez Bankası faiz artırmaya başlayınca küresel olarak dolar değerlenmeye başlamıştı. Erdoğan'ın ithalatçı üretim modeli de o yıllarda çökmeye başlamıştı. Zaten AKP için 2002-2013 yükselme, 2013-2018 gerileme, 2018'den günümüze ise çöküş dönemidir. 2002'de Kemal Derviş reformları üstüne yatıp kazanmışlardır, 2009 yılından sonra da ABD'nin krizde bastığı bol dolar sayesinde kur düşmüş, enflasyon da buna paralel gerilemiştir.
Ama üretmekten vazgeçen AKP ekonomisi 2013 yılında doların artmasıyla her yıl biraz daha bozulmuştur. Erdoğan enflasyonun artışında gerekçe olarak dış güçler, iç mihraklar diye konuşurken, tarımda çiftçi sayısının nasıl düştüğünü, ekili arazi miktarının nasıl azaldığını ve buna bağlı gıda fiyatlarının arttığını bilmezden gelmiştir."
"Ne itiraf ama! Enflasyonu düşürmek için faiz artırmaktan bahsediyor. Yani kredileri düşürüp, faizi artırıp talebi azaltırdık böylece fiyatlar düşerdi diyor…
Niye yapmadın? O zaman şirketler batardı diyor… Peki şimdi kim batıyor? Vatandaş… O batabilir ama bankalar, şirketler batmasın…
Zamanında reformları yapsaydın, eğitimde kaliteyi artırsaydın, iş gücü kaliteli olsaydı, yüksek teknoloji üretip satsaydık o zaman rezervler dolmaz mıydı? O zaman üretim dışa bağlı olur muydu? Betona döktüğün parayı yarı mamul üreten fabrikalara verseydin şu an enflasyon ve dolar kıtlığı olur muydu? Olmazdı tabii, paramız cebimizde kalırdı. Ve siz de halkı feda ederek şirketleri yaşatmak, daha doğru bir ifade ile sırf siyasi çıkarınız için, verimsiz, rekabet gücü kalmamış çoktan ölmüş zombi firmaları yaşatmak için böyle yanlış işler yapmazdınız. Şimdi vatandaşın sağ omzunda şirketler, sol omzunda bankalar var. Nereye kadar suyun içinde kalabilirler?
AKP, ekonomi canlı kalsın diye Merkez Bankası ile para bastı, 2020'de 716 milyar TL olan M1 para arzı (dolaşımdaki+vadesiz mevduatlar toplamı) 2022'de 2,5 trilyon TL oldu. Bu işin sonunda ne oldu? Enflasyon…
AKP, ekonomi canlı kalsın diye kredileri artırdı. 2020'de 3,1 trilyon TL olan toplam kredi hacmi 2022'de 5,6 trilyon TL oldu. Bu işin sonunda ne oldu? Enflasyon…
AKP, kuru tutmak için KKM çıkardı beş aylığına 120 milyar TL tefecilere para gidecek, ama kur yine 18'e yaklaştı. Verilen para zamlarla halktan toplandı. Bu işin sonunda ne olacak? Yine enflasyon…
AKP reform yaparak enflasyonu düşürmek yerine sırtını beton rantına dayayıp, ekonomi durduğunda para ve kredi basıp sahte bir canlılık yaratmaya çalışan modeli ile bu seneye kadar idare etti. Ama bu model dışarısı sakin olursa çalışırdı, salgın ve savaşla enerji, yarı mamul maliyetleri artınca sistemin üzerindeki enflasyon yükü arttı. Rezervleri de yedikleri için verilen açıkları kapatmak için ellerinde sadece zam kartı kaldı. Zam yaptıkça da vatandaşı suya batırdılar, yukarıda dediğimiz gibi, 14 faizle bankaya verip, önce bankayı, enflasyon altında kredi vererek de sonra firmaları zengin ettiler. Ama enflasyon artmaya devam etti çünkü ne tarım ne sanayi doğru çalıştı, üstüne faiz politikası kur artışı ve enflasyon doğurarak vatandaşı soyup soğana çevirdi."
"AKP enflasyonu, doları artıracak ne varsa yapıyor, hem de iktisadi akışın, normalin tersine giderek, kaza kaçınılmaz kemerleri bağlayın..."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı