Zelyut'tan korkutan dolar kuru yorumu: Sıkıntılı dönem başladı

Ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dolar kuru için yaptığı yorumunda çok sıkıntılı bir dönemin başladığını belirterek "Risk arttığı için kurlar yukarı gidecek" dedi.

EKONOMİ 14.06.2022, 08:35
11
Zelyut'tan korkutan dolar kuru yorumu: Sıkıntılı dönem başladı
Ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dolar kuru için çarpıcı yorum geldi. Yeniçağ gazetesindeki köşe yazısında Zelyut, nereden bakarsak bakalım çok sıkıntılı bir dönemin başladığını belirterek "Risk arttığı için kurlar yukarı gidecek" diye yazdı.
AKP'nin uyguladığı politikalarla tarım ve sanayinin ihmal edilmesi ile üretimden vazgeçen ülkemizde fiyatlar yukarı gitmeye başladığını belirten Zelyut, şöyle yazdı:

Dolar/TL'nin artışında artık üç neden olduğunu herkesin bildiğini belirten Zelyut o maddeleri şöyle açıkladı:

"Tarımda buğdayı bile Rusya'dan alırsanız elinizde dolar kalır mı?" diye soran Zelyut, TMO'nun 84. Dönem Raporunu paylaşarak çıkan sonucu şöyle aktardı:

Dolar/TL değerini etkileyen önemli bir faktör de ABD Merkez Bankası olduğunu belirten Zelyut, " FED'in önümüzdeki dönemde beklendiği gibi 50 baz puan değil 75 baz puan faiz artışı yapacağı konuşuluyor. Nedeni ise Amerikan enflasyonu… ABD'de Mayıs enflasyonu yıllık bazda yüzde 8.6'ya yükselerek tahminleri aştı. Bu 1981'den beri görülen en yüksek seviye oldu. Pek bu ne anlama geliyor? Amerika'da enflasyon öyle dedikleri gibi düşmeye niyetli değil. Biden yönetimi FED'e geçtiğimiz hafta enflasyonla mücadele için açık çek verdi. Yani FED daha agresif olacak. FED agresif şekilde faiz artırıp para çektikçe Amerikan 2,5, 10 yıllık tahvil faizleri yukarı gidecek. Dolara ulaşmanın maliyeti artacak." dedi.

CDS'in de başka bir alarm verdiğini ifade eden Zelyut, köşe yazısını yazarkan bir ara CDS'in 845 olduğunu belirterek şöyle devam etti:

Nereden bakarsak bakalım çok sıkıntılı bir dönemin başladığını dile getiren Zelyut, yazısını şöyle tamamladı:

"Yüksek teknoloji üretimi için gerekli reformlar yapılmadığı için ihracatta para kazandıran ürünleri satamadık ve cari açık vermeye devam ettik. Bu işlerin sonunda dolar kıtlığı başladı ve fiyatlar yukarı gitti…
Dışa bağlı ekonominin en berbat yanı dolar arttıkça maliyetlerin artması oldu. Bu nedenle işi gücü bıraktık 2018'den beri dolarla yatıp dolarla kalkar hale geldik"
1-Erdoğan'ın enflasyonu düşürmeden faiz düşürmesi neticesinde Lira'dan kaçışın başlaması.
2-Tarım ve sanayide üretim için yarı mamul ithalatı yapıldıkça rezervlerin azalması ve dolar kıtlığının başlaması.
3-Amerikan Merkez Bankası'nın salgında bastığı paraları geri çekmek için faiz artırıp, fiziki olarak parayı toplaması.
"Gıda fiyatları tarımdaki üretim kayıplarına paralel artmaya devam edecek. Üretim kayıplarının temelinde ise gübre, mazot ve tohum girdi fiyatlarında yüzde iki yüze yaklaşan artışlar var. Gıdaya bağlı enflasyon arttıkça Lira'nın değer kaybı hızlanacak"
"Nedir bu? 10 milyon dolarlık Türk tahvilinin bir yıllık sigorta primi 845 bin dolar… CDS'i arabanızın kaskosu gibi düşünün eğer kaza yaparsanız yeni dönemde ödeyeceğiniz prim artar. Türkiye de o kadar çok siyasi ve ekonomik kaza yapıyor ki, dışarıdaki güveni bitirmiş durumda.
CDS arttıkça banka ve şirketlerimizin dışarıdan bulacağı kredinin faizi artacak. 6 olan faiz dolar bazı 11-12 olacak. Risk arttığı için kurlar yukarı gidecek"
"Kıtlıkların yaşandığı bir zamandayız. Kıtlık deyince ürünün ya da dövizin olmaması değil, fiyatının yüksek olması nedeni ile erişimin sınırlı kalması da düşünülebilir. Bu bağlamda geçtiğimiz hafta piyasada dolar kıtlığını gösteren önemli bir haber yapıldı. Her ne kadar kurun yukarı gitmesi bize kıtlığı gösterse de, Burak Ütücü'nün Independent Türkçe'de Laleli piyasası hakkında yaptığı haber konuyla ilgili çok önemli bir göstergeydi. Haberde denilen şu:
"İstanbul'un ihracat merkezi Laleli'de döviz krizi yaşanıyor. Yılda 4,5 - 5 milyar dolar ihracat yapılan Laleli'de esnaf, yurt dışından gelen parasını alabilmek için transfer işlemi yapılan döviz bürolarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor."
Peki bu işin sonunda ne olur? Doların daha da kıtlaşacağı bir dönemde kur artışları ile girdi maliyetleri yükselecek. Bu da üretici enflasyonunun yüzde 150'yi geçmesini yaşantılarımıza getirecek. Sefalet artacak, iflaslar başlayacak. Seçime kadar çok ama çok zor günler bizleri bekliyor demiştik. Yine aynı şeyi söylüyoruz: Allah yardımcımız olsun. Bu arada krizle gelen ise krizle gidecek…

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı