27.06.2020, 15:31 18

HİÇ İBRET ALINSAYDI, YASAKÇILIK TEKERRÜR MÜ EDERDİ?

Her olaydan kriz çıkarmada çok mahiriz. Bu konuda üstümüze yok.

Ülkemizin gündemi her zamanki gibi zikzak çiziyor veya çizdiriliyor. Daha rahat yönetmek/yok etmek için faydalı bir yöntem. Kaos ortamı, gündemdeki esas konuları perdeliyor.

BARO BAŞKANLARI YÜRÜYÜŞÜ  

Bir yandan “barolara türlü yetkiler veriliyor” haberleri servis ediliyor. Bir yandan da avukatlara karşı güç kullanılıyor. Seviyorlar mı tokat mı atıyorlar belli değil. Sevilmek için önemli olan baro başkanı, avukat, hakim veya suçlu olmak değil, güce boyun eğip eğmemek.

Geçtiğimiz gün, yeni çıkarılmak istenen avukatlık yasasına karşı hemen tüm baro başkanları Ankara'ya yürüyüş yaptı. Polis marifetiyle güvenlik güçleri tarafından Ankara girişinde durduruldu.

  Ertesi gün, avukatlara müsaade edildi. Hepsi birlikte Anıtkabir'e gitti. Yani girişte müdahale edilip, güç kullanılmasaydı olaylar bu seviyeye gelmeyecekti, kimsenin bir şeyden haberi olmayacaktı. Sonra dönüp dolaşıp izin verildi. Tüm bu akıl dışı, bilinçsiz hareketler bilinçli mi yapılıyor?

Baro yasasının içeriği farklı bir şey. Görüldüğü kadarıyla madem her meslekte Eczacılar, Tabipler Odası gibi tek oda var, Baronun da tek olması savunulabilir. Karşı cepheden bakarsanız -iktidar açısından- belki yarar da bulabilirsiniz. Burada mesele yasanın içeriğinden çok, olayın çatışmaya dönüştürülmesi…

Bütün bunlar bir yana, özetle diyebiliriz ki; Avukatlar Kanunu ve Baro sisteminde yapılması düşünülen böyle bir değişikliğin, bir tartışma neticesinde, küresel sıkıntıların yaşandığı bir dönemde, meslek erbabı ve kamuoyunun müzakere masasından kaçırılarak alelacele gündeme alınması yasama prensipleri açısından doğru değildir.

Aslında barolar da dahil ülkede bütün STK’lar bir şekilde belli bir ideolojik ve siyasi misyonun tarafı olmuş durumdalar. Zamanında muhafazakar kesime reva görülen her türlü baskıda, özgürlük ve insan haklarını savunması gerekenler, o günün iktidarını kutsama ve kutlama yarışına girdiklerinden, iş döndü-dolaştı kendilerinin ayağına dolandı.

Zamanında yasakçı ve dikta zihniyete sesini çıkaramayanlar, bir bakıma karşılarında yıllar sonra yasakçı bir zihniyet ve güç buldu. Şimdi onlar hak-hukuk, demokrasi insan hakları özgürlük deyip bağırıyorlar. Etme-bulma dünyası…Ama bize göre haksızlık, adaletsizlik ve zulüm, kime ve kim tarafından yapılırsa yapılsın yanlıştır. 

Tersten bakarsak; zamanında yasakçı zihniyetten ve güçten illallah etmiş şimdiki güç sahiplerinin, yasakçı ve tahakkümcü bir tutuma bürünmesi de iç acıtıcı. Peygamberimizin  dediği gibi “Genç azgınsa kötüdür. Ihtiyar azgınsa daha kötüdür. Zengin kibirliyse kötüdür. Fakir kibirliyse daha kötüdür.” Biz de bugün diyoruz ki “Zalim zulmederse kötüdür. Mazlum zulmederse daha kötüdür. 

HDP’LE GÖRÜŞME-İŞ BİRLİĞİ

Başka bir örnek de HDP ile ilgili yaşananlar. Bir yandan Kürt siyasetçilerle görüşmek vatana ihanet addediliyor, bir yandan da kendileri görüşürse vatansever oluyorlar. Olay aynı, tavır farklı. Her türlü doğrunun tek kriteri, iktidarın keyfi….

 Geçtiğimiz hafta, 3 HDP’li meclis üyesi Ak Parti'ye geçti. Saadet’e, İyi Parti’ye veya CHP’ye geçseydi ne olurdu acaba? Vatan haini, terörist işbirlikçisi, Pkk’lı damgası yiyebilirdi.

Şimdi ne değişti? İktidarın keyfi.

AK Parti Meclis’te çıkarmayı düşündüğü Avukatlık Yasasıyla ilgili tüm grup başkanvekilleriyle ve HDP ile görüştü/görüşlerini aldı. Bunda bir problem görmüyoruz doğrusu.

Ama başkası böyle bir eylem içine girince, Kandille iş birliği yapmakla suçlanıyor. Terörist olmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. İki dudaktan çıkacak bir lafa bakıyor. Vatanseverliğinize de iktidar karar veriyor.

ODA TV HABERCİLERİ

Öte yandan Oda TV davasında aleni ve resmi cenaze töreniyle ilgili yapılan bir haberi yayınladıkları için gazeteciler hapse atıldı. -bazıları da tahliye edildi-

 Sayın Erdoğan'ın şiir okuduğu için hapse atılmasını haber yapan, eleştiren kimselerin, gazetecilikten menedilmesi doğru olur muydu? O gün kendisinin arkasında duranları hapse atsalardı tepkimiz ne olurdu?

Anlaşılan bugünkü güç, o günkü iktidar sahiplerinde olsaydı, ülkede bir tane dindar bırakmazlardı. Yoksa güç onlarda da haberimiz mi yok?

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı