18.11.2020, 09:38 141

Kalem Soykırımı 

Amerika’da öğrendiğim en ilginç kavramlardan birisi de “Pencil Genocide” yani  Kalem Soykırımı kavramı. Amerikan tarihinde bu kavramın, Yerli Amerikalılar açısından önemli bir yeri var. Zira bir Amerikan yerlisi (Kızılderili) beyaz bir kimseyle evlenirse onların çocukları “Amerikan Yerlisi” veya “Beyaz Amerikalı” olma kimliğini devam ettirebilir iken, şayet bu evlilik bir siyahi ile olursa o kimsenin kayıtlarda artık sadece “Siyahi” olarak geçmesi mümkün imiş uzun yıllar. İşte yerli Amerikalıların tarihinde buna “Kalem Soykırımı” denmiş. Hiç kan dökmeden bir etnik kimliği yok etme girişimi diyebiliriz.  

Amerikada siyahiler ile Yerlilerin ise çok ilginç beraberlikleri olmuş. Kölelik döneminde yerliler, siyahileri satın alıp özgürleştiriyorlarmış. Zira Yerli Amerikan kültüründe kölelik, insan onuruna aykırı. Aslında Amerikan tarihinde yerlilerle siyahilerin kader birlikteliği söz konusu. Birilerinin toprakları işgal edilmiş diğerleri topraklarından alınıp getirilmiş. 

Yerli Amerikalı müslüman bir mahkum vardı. Iroquis kabilesinin Seneca kolundan. Bu mahkum hem dini hem de etnik kimliğini yaşamak istiyordu. Dolayısıyla hem hapishane kayıtlarında “Müslüman” olarak kalmak istiyor hem de diğer Amerika Yerlileri gibi geleneğinin gereği olarak saçlarını uzatmak istiyordu. Lakin  hapishanenin yönetmeliğine göre şayet müslümansa sadece sakallarını uzatabilir ama Yerli Amerikalı dininden ise sadece saçlarını uzatmaya müsaade vardı. Benden saçlarını uzatmanın dinen sakıncası olup olmadığını sormuştu ve ben olmadığını söylemiştim. Buna rağmen hapishane idaresi mahkumun iki tercihten birisini yapması gerektiğini belirtmişti. Maalesef bu gencin sorununu çözemedik ve bana müslüman olarak kalacağını ama saçını kestirmek istemediği için kağıt üstünde müslüman gözükmek istemediğini belirtti. O günden beri kendi halinde müslüman olarak devam ediyor. 

Oysa ki Avrupa’dan gelen beyaz uluslar, Yerli Amerikalara çok şey borçlular. Yerli Amerikalıların sadece topraklarını işgal etmediler aynı zamanda çok şey öğrendiler. Hatta yukarda ismini zikrettiğim İroquis kabilesindeki idari sistem ve yasal nizamın, Amerika’nın ilk anayasası yazılırken Jeremy Bentham tarafından örnek olarak alındığını Amerikan tarihiyle ilgilenenler bilirler. Amerikan demokrasinin, anayasal sisteminin, fikir ve inanç özgürlüğünün ilk aşamasında İroquis kabilesinin katkısı vardır. 

“Iroquis Confederation” olarak literatürde geçen önce beş kabileyi sonra altı kabileyi muazzam bir  sistemle bir arada tutmayı başaran bu idari yapının bugünkü Amerika’nın anayasal sisteminden dahi üstün tarafları olduğunu söyleyebiliriz. Zira 1450 li yıllardan beri devam edegelen o sistemde, kadınların çok daha fazla söz hakkı olmuştur. Hatta klan liderleri, kadılardan müteşekkildir. Sayıları onbinleri bulan altı kabileyi bir araya getirip ortak hareket etmeyi sağlayan bu sistemin Amerikan idari sistemine etkisi, üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur. 

İnsanlık tarihinin en büyük soykırımı Amerikan yerlilerine karşı yapıldı. 12 Ekim 1492 Kristof Kolomb ile Amerika’nın keşfi değil işgali başladı. Amerika niye 1492’de keşfedilmiş olsun ki? Bu topraklarda yüzlerce kabile yaşamaktaydı. Dörtyüzden fazla farklı dil konuşulmaktaydı. Amerika on binlerce yıl önce keşfedilmişti. Bugün en eski bilimsel bulgu Amerikan yerlilerinin en az M.Ö. 27 bin yılından beri bu Amerika’da olduğunu söylemektedir. 

Yerli Amerikalılar on binlerce yıl önce bu kıtaya  Sibirya üzerinden Alaskaya Bering köprüsü üzerinden çoktan göç etmişlerdi. Amerika’da kendine özgü yaşam tarzlarıyla kendi medeniyetlerini çoktan kurmuşlardı. Dünya’nın her yerindeki topluluklar gibi onlar da zaman zaman aralarında savaşmış, kan dökmüş fakat birbirlerine karşı soykırım uygulamamıştı. Hatta onlar çoğu medeniyetten daha barışçıl yaşamayı becermişlerdi. Lakin 1492’den bu yana yaklaşık seksen milyon insanın öldürüldüğü geçer tarih kitaplarında. 

Bir Yerli sözü şöyle der "Biz yeryüzünü atalarımızdan miras almadık bilakis çocuklarımızdan ödünç aldık" Miras yemek için değil miras bırakmak için varız demektir bu. 

Onlar uzaklardan gelip kendilerini öldüren,vatanlarını işgal eden, mallarını gaspeden, başka ırktan olan vefasız çocuklarına çok şey verdiler ve öğrettiler. Hala da öğretmekteler. 

Selam ve dua ile

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı