25.03.2020, 13:03 52

KARANTİNAYA DİKKAT

Son dönemlerde gündem ‘‘Koronavirüs’’. Önlem almalıyız, evde kalmalıyız, yakın temastan kaçınmalıyız, kişisel hijyene dikkat etmeliyiz derken en önemli konuya değinmeden de olmaz. Sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemeliyiz. Aman direncim düşmesin, kuvvet versin diyet yapmayayım derken aslında kendimize zarar veriyor olabiliriz. Bir de sürekli evde kaldığımız için can sıkıntısından kaynaklanan atıştırmalarımız da cabası. Beslenmeye özellikle dikkat etmemiz gereken dönemde çok daha yanlış seçimler yapıyoruz maalesef. Bu yazımda koronavirüs için karantinada kaldığımız dönem boyunca beslenmemizde ne gibi iyileştirmeler yapacağımızı inceleyeceğiz

Steril ürün kullanmak bu süreçte oldukça önemlidir. Daha hijyenik koşullarda üretildiği, insan temasında bulunulmadığı için özellikte süt ve süt ürünlerini ve içtiğiniz suyu paketli olarak seçebilirsiniz.

Beslenmenizde kaliteli proteinleri ve yüksek lifli besinleri artırabilirsiniz. Kaliteli protein için haftada 2 kez balık (balığın proteini kadar yağı da kalitelidir), her gün mutlaka süt ve süt ürünlerini tüketebilir, aşırıya kaçmadan et, tavuk ve yumurta yiyebilirsiniz. Lifli beslenmeyi artırmak için ise günde 5 porsiyon sebze meyve ve haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeği tercih edebilirsiniz. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketmeniz de lif içeriğinizi artırmada katkı sağlayacaktır. Bu süreçte zararlı yağlardan, kızartmalardan ve şekerli besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Dışarıdan eve gelen ürünleri güzelce temizlemeli özellikle besin maddelerini bol su ile yıkamalısınız. Sebze ve meyveleri yıkarken sirkeli suda bekletmenizi tavsiye ederim. Yemekleri, salata ve yoğurt gibi besinleri her bireye ayrı tabaklarda sunmanız aile bireylerinin izolasyonu için önem taşımaktadır.

Başka evlerdeki muhtaç bireylere yemek ve alışveriş konusunda yardım sağlıyorsanız götürdüğünüz yemek kaplarını mümkünse tek kullanımlık olanlardan tercih etmeli veya iyice temizlemelisiniz. Mümkün olduğunca bu bireylerle temastan kaçınmalısınız.

Bu dönemde bulaşıkları elde değil makinede yıkamalısınız. Çünkü elde yıkamada çok yüksek sıcaklıklara ulaşılamadığı için tam temizlik sağlanamayabilir.

Ve son olarak vurgulayacağım konu su tüketimi. Günde en az 2-2,5 L su içmelisiniz. Çay ve kahvenin su tüketiminden sayılmayacağını hatırlatmak isterim. Bu konuda yardımı bitki çaylarından alabilirsiniz fakat günde 2 fincanı aşmamanız gerektiğini unutmayın.

Sağlıcakla…
Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı