19.10.2021, 16:25 58

Kleptomani ve bir mahkumla söyleşi 

Kleptomani, ihtiyacı olmadığı halde bir takım nesneleri izinsiz olarak alarak onlara sahip olma isteğini tatmin etme dürtüsünden kaynaklanan psikolojik rahatsızlıktır. Hırsızlık hastalığının hırsızlıktan farkı ekonomik ihtiyaçtan kaynaklanmıyor olmasıdır. Tarihte, IV Henry’de görülen bu davranışsal problem Megan Fox gibi kimi Hollywood yıldızlarında da görülebilmektedir. Kleptomani, dürtüsel kontrol bozukluğundan kaynaklanır. Nasıl ki piromani yani yangın çıkarma hastalığı, dürtüsel davranış bozukluğu ise kleptomani de bir çeşit kontrol bozukluğudur. 

Kleptomani veya piromani ya da başka tür davranışsal bozukluklarının toplum içinde tezahür etmesi durumunda, bu kimseler hapishaneye düşüyorlar. İnsanların içinde yaşadıkları ağır depresyonların, geçmişinde yaşadıkları sorunların, kendini kirli hissetme dürtülerinin veya daha bir çok psikolojik sebeplerin etki ettiği bu kimseleri dinlemek ve onların dertlerine çare bulmaları için bu konuda ehliyetli kimselere yönlendirmek açıkçası insanı kazanmak adına yapılabilecek önemli bir adımdır. 

Babası Kübalı annesi Porto Riko lu bir müslüman genç mahkumla konuşuyordum. Aramızda ilginç bir konumsa geçti. 

-Merhabalar nasılsın? 

-Hamdolsun iyiyim 

-Bir çok mahkumla tanıştım ama sen bana çok sıcak kanlı geldin. Latin olmanın sebebi olabilir mi? 

-(Tebessüm etti) Belki de olabilir 

- Ailen oralı sanırım 

-Evet ailem oralı. Vefat ettiler gerçi. Annem Porto Rikolu babam Kübalı. 

-Onlar da müslümanlarmıydı senin gibi 

-Hayır onlar Santeria dinini takip ediyorlardı 

-Anladım Latin Amerika’da çok yaygın bu aralar 

-Evet 

-Peki sen nasıl karar verdin müslüman olmaya 

- Ben uzun yıllar içimde boşluk hissediyordum. Kirli bir çevrede yaşıyordum kendimi düzeltmek ihtiyacı. Ama yine de düzletemedim ki geldim buraya. Gerçi pişman değilim. Günahımın bedeli olarak görüyorum. Hem müslümansın hem de böyle bir suç nasıl irtikap ettin demezsin değil mi? 

- Elbette hayır. Nebevi bir davranış sergilemek zorundayız. Senin samimi bir tövbekar olduğunu biliyorum. Suçu imha etmek lakin suçluyu inşa etmek gibi bir vazifemiz var. Hem hepimizin günahları var. Hatta Kur’an altı yerde peygamberlerin dahi hatalarını nazara verir. 

- Benim ilk defa gelişim hapishaneye. Ama daha önce hiç hata yapmadım anlamına gelmiyor. Umarım bu mahkumiyet kefaret olur tüm günahlarıma. 

- Nasıl oldu buraya gelişin? 

-Bir silah çaldım. O silahı evimin bahçesinde havaya ateşledim. Bunun için. 

- İlginç, niçin silaha ihtiyaç duydun ki? Hem Amerika’da ruhsatlı silah almak zor değil. 

-Silah alma ihtiyacı bir gençlik heyecanı ama asıl sorun onu çalmam. Aslında bende calmak gibi kontrol edemediğim kötü bir ahlak var. Bundan kurtulmak için dua ettim. Lakin inşallah artık yendim bu rahatsızlığımı. 

- Çalmak gibi bir rahatsızlık. Bir nevi kontrol dışı istem mi? Kleptomani mi yani? 

-Evet evet ismi gelmemişti aklıma. 

- Nasıl oluştu bu rahatsızlık sende? 

- Aslında uzun hikaye. En büyük ablamın erkek arkadaşı eroin kullanıyordu. Bunu kimse bilmiyordu. Eroinman olduğunu saklamak için kendisini içkiyle sarhoş ettiğini gösteriyordu. Oysa ki alkolden dolayı değil eroinden dolayı sarhoştu. 

-İlginç bir sakama yöntemi. 

-Sonra tabi paraya ihtiyacı var eroin temin etmek için. Ben o zaman 12 yasındayım. Bana nasıl hırsızlık yapabileceğimi öğretti. Ben de arabaların camını kırarak ordaki değerli eşyaları alıyordum. Bana çok heyecan verici geldi. Bir defa yakalandım ama daha sonra ablam bir şekilde kurtardı sadece rehabilitasyon programına katıldım. 

- O zamanlar müslüman mıydın? 

-Hayır İslamı çok sonra kabul ettim. Zaten temiz bir ortam arıyordum. Buldum ama tam olarak kurtulamadım bu sorunumdan. 

-Anlıyorum seni. Her şey derece derece hayat bulur bizde. Evvela algımız değişir sonra düşüncemiz ve sonra duygularımız ve en son davranışlarımız. Davranışlarımız ise hayatımızı belirler. 

- Şimdi artık yapmayacağımdan eminim. Tövbekar oldum. Artık yeni bir hayat kurmak istiyorum. 

-Yine de öyle dürtüler seni çepeçevre sararsa psikolojik destek almalısın. Böyle bir destek almak senin dinen de yapman gerekendir bunu unutma. Hem dini telkin hem de psikolojik destek. Zira asalet-i vücud ilkesi vardır. Sen iyi olmazsan namazı da kılamazsın orucu da tutamazsın.Anlatabiliyor muyum? 

-Bu açıdan düşünmemiştim hiç. Lakin iyi olduğum kanaatindeyim. 

-Ben de öyle görüyorum. Hem öyle düşünüyorum. 

- Zaten öyle bir eğilim olsa burda da yapardım sanırım. Hiç eğilimim olmadı. 

- Ne güzel ancak kleptomani denilen bu rahatsızlık uzun süre hiç görülmese de sonra tekrar nüksedebilir diye biliyorum. Ben senin kardesinim, onun için senin güzelliğini ve iyiliğini istediğim için bu hatırlatmayı yapmak istedim. 

-Ben de öyle hissettiğim için sizinle görüşmek istedim. 

-Hep gelecekten konuştuk birazda geleceğe yönelik planlarından bahsedermisin? 

-Çıktıktan sonra tır kullanarak bir müddet para kazanmak istiyorum. Sonra tıbbiye asistanı olmak için okula gideceğim. 

-Çok güzel daha 23 yasındasın ve yapacak çok şeyin olabilir. 

-Evlenmek ve yuva kurmak ta istiyorum. 

-İyi bir baba olacağını düşünüyorum. Hem diğer aile fertlerine de, İslamı en güzel şekilde temsil etmek için şansın var. Bu hayattan en güzel şekilde gitmek durumundayız. Bunun için Asr suresini'nin anlamını unutma. 

-Biraz anlatırmısın Asr suresini. 

-(Sureyi İngilizcesinden okuyarak İngilizce anlam verdim ve sonra şöyle dedim) O sure bize der ki bu hayatta kaybedenlerden olmamak için; Bilmek, bildiğimizle amel etmek amel ettiğimize çağırmak ve sabretmek gerekir. 

-(Tebessüm etti) “Bu sureyi çok seviyorum. Aslında biliyordum ama yeniden senden dinlemek istedim” dedi. 

-Seni her zaman çağırabilirim lütfen konuşmak istediğinde bana yaz. 

Evet, insanlık denilen ipek mendilin ayaklar altında pas pas edilmemesi mücadelesi için rehberliğimize kulak kabartan sözümüzü müessir kılan ve hakikati anlatma fırsatı verdiren Rabbimize hamdolsun. 

Not: Kleptomani sadece mahkumlarda değil bugün her yerde görülebilen bir rahatsızlık türü olabilir. Belki de bu hastalık türü farklı makamları işgal edenlerin de içinden çıkamadıkları bir durum. En çok onların ihtiyacı var diye düşünüyorum. 

Selam ve dua ile

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı