16.03.2021, 10:22 61

Kozmik koro ve İnsan 

Yüzümüzü nereye çevirsek Rabbin kudretine ve ilmine şahit olmaktayız! Bu bizi mutlu etmelidir. 

Bazı ayetler vardır ki içimizi ısıtır. Okuyup tefekkür ettiğinizde yüreğinize adeta yağmur nazil olmuş gibi olur.  

'Gönlünüz yeşerir, moraliniz yerine gelir. Buruk yüreğinizi teselli eden ilaç tesiri vardır o ayetlerde.  İşte şu ayet, bende böyle bir etki bırakır. “Göklerde ne var, yerde ne varsa Allah'ındır. Allah Muhit'tir, her şeyi çepeçevre kuşatmıştır.” (Nisa: 4:126) 

Bu ayet, yüreklere hem inşirah, hem de huzur ve güven vermektedir. Rahmeti ve kudreti sonsuz bir Rabbe ait olmak, yani O’nun kulu olmak ve O’nun ilmiyle, merhametiyle ve kudretiyle seni çepeçevre kuşatması …  

Bu ne muhteşem bir tesellidir! Bu ne güzel bir moral kaynağıdır! 

Zira insan, hep fıtraten bir şeye ait olmak ister. Aidiyetsiz yapamayız! Ve yine ait olduğumuz yerin, kıymeti ve ehemmiyeti nispetinde kıymetimiz ve kudretimiz var. Bu fani hayat yolculuğunda dahi maddeten kudretli ve bir ülkenin vatandaşı iseniz seyahat imkanınız kolaylaşıyor. Adiyetinizin belgesi olan olan pasaportunuz ile ziyaret ettiğiniz memleketlerde zorluk yaşamıyorsunuz. 

 İşte bu ebedi yolculukta ise insana lazım olan kuşkusuz iman pasaportudur.İman pasaportu ile bu hayatta yaşamak, insanın iç dünyasındaki zorlukları aşmasına yardımcı olur.  

Her şeyi çepeçevre kuşatan Rabbin kulu olduğunu idrak etmiş gönüller için zahmetler rahmete açılan menfez gibidir. Karanlıkların sonu aydınlıktır. Her zorlukla beraber kolaylık vardır. Dünya haz yeri değil, imtihan meydanıdır. Yaşadığımız zorluklar, bizim kulluk kalitemizi arttıran tedrisat programlardır. 

Onun için Kur’an Haşir suresinde Rabbimiz, “Yerde ve gökte ne varsa hepsi Allah’ı tespih eder/ Allah adıyla hareket eder”  buyurur. Ayette geçen  tesbih etmek anlamındaki “ yusebbihu” kelimesinin asli “se-be-he” hareket etmek anlamındadır. Zaten Arapça’da bazı kelimeler tersinden okunduğu zaman anlamı da ters olur. Mesela nehir kelimesinin kökü, n-h-r, önünde sınır tanımayan, tersi r-h-n rehin tutulan. İşte bu ayetteki “yusebbihu” h-b-s  yani hapsetmenin tersi olan hareket etmektir. (Bknz: Hayat kitabı Kur’an : İslamoğlu, Mustafa Haşr suresi 24. ayet

Dolayısıyla madem her şey Allah adıyla huzurla hareket ediyor öyleyse hakiki saadet her bir şeyi çepeçevre kuşatan Rabbin yolunda hareket etmek gerekir. Fıtrata uygun bir hayat yaşamak ve hikmete uygun davranmak Allah adıyla hareket etmek demektir. Kişi nerde olursa olsun haddini bilmeli ve Rabbine kul olduğunu unutmamalıdır. İnsanın şükretmesi için fonksiyonel bir beyninin olduğunun farkına varması yeterlidir. Zira başını neye çevirse Allah’ın kudretiyle ve ilmiyle yaratılmış varlıklara şahit olmaktadır. 

İşte insan bu kozmik koroya intibak etmelidir. Ne ki fıtrata aykırı bir yaşam tarzı bu kozmik koroda çatlak ses çıkarmak demektir. 

Huzur her daim O'na ait olduğumuzun şuurunda olmaktır.

Selam ve dua ile 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı