TARİH, MOZAİKLERLE HATAY'DA AYDINLATILIYOR

Hatay'da bulunan ve tarihin mozaiklerle aydınlatıldığı Hatay Arkeoloji Müzesi, göz kamaştırıcı eserleriyle dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerini büyülü bir tarih yolculuğuna çıkaran müze, milattan sonra 2. ve 6. yüzyıllara ait mozaik eserleriyle ilgi çekiyor. Özellikle 1200 metrekarelik taban mozaiği dikkatleri üzerine çekiyor.

KÜLTÜR SANAT 08.04.2021, 10:23
72
TARİH, MOZAİKLERLE HATAY'DA AYDINLATILIYOR

Türkiye’de mozaik tarihi denince akla gelen ve göz kamaştırıcı eserlere sahip Hatay Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Bünyesinde bulundurduğu ilginç mozaik eserlerle görkemli bir havaya sahip müze, tarihe ışık tutuyor. Hatay’da yıllardır yapılan arkeolojik kazılarla, kentin binlerce medeniyete ev sahipliği yaptığı belirlenmişti. Kazılar sonucunda ortaya çıkan mozaik eserler ise, 1948 yılında açılıp 2014 yılında yeni bir mekana taşınan Hatay Arkeoloji ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji müzelerinde sergileniyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi, ilgi çekiyor

Özellikle mozaik eserler 2. ve 6. yüzyıllara ait oldukları belirlenirken, eserler de ait oldukları dönemden izler taşıyorlar. Hatay Arkeoloji Müzesi, bünyesinde çok büyük bir mozaik koleksiyonunu da barındırıyor.  Bünyesinde 1200 metrekarelik bir alana sahip tek parçalık taban mozaiğini bulunduran Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi, geçtiğimiz yıl açılmıştı. Milattan sonra 6. Yüzyıla tarihlendirilen taban mozaiğinin, "kamu alanı" olarak kullanıldığı biliniyor.


Yurtdışında da ses getiren eserler, zamanında yaşanan depremlere bile dayanarak günümüze ulaşmış durumda. Ayrıca Türkiye’de ilk kez olan müze-otel konseptinin de Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’ne ait olduğu biliniyor. Bu konsept ayrıca, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde de mevcut. Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’nin bugüne kadar 25 bin ziyaretçiyi gezdirdiği, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin ise yılda 250 bin kişi tarafından ziyaret edildiği belirtiliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı