30.07.2020, 08:53 148

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Kurban Bayramı’nda, Bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Ancak özellikle bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağıtılmasına özen gösterilmelidir.

Bayramda aşırı miktarda et tüketimine bağlı olarak gereğinden fazla protein ve yağ alımı gerçekleşiyor. Buna ek olarak pişirme esnasında eklenen yağ, birçok hastalığa ve yeni hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle porsiyon kontrolü, dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor.

Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunları yaşamamak için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi göreceli olarak daha kolay besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Özellikle yoğurt ve ayranın temel ve sağlıklı seçimler olduğunu unutmamak gerekiyor.

Taze kurban etleri tüketilecekse, pişirmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Etlerin ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemi. Bunun için basınçlı tencereler kullanılabilir.

Kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri önerilmiyor. Eti pişirirken yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlımız için en çok tercih edilmesi gereken yöntemler.

Mangal yapılacaksa pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir.

İyi ve doğru yöntemlerle pişirilmiş kurban etlerinin yanında yeşil salata, diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt öneriliyor. İçecek olarak ise tuzsuz veya çok az tuzlu ayran ve kefir iyi birer seçim olarak öne çıkıyor.

İkramlara Dikkat!

Her zaman olduğu gibi bayramda da üç ana öğün şeklinde beslenmek çok önemli. Bayram sofraları ve ziyaretlerinde sunulan ikramlarda mümkün olduğunca az ve hafif olan gıdaların tüketilmesi gerekiyor.

Bayramda özellikle şeker hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Şerbetli hamur tatlıları yerine taze meyve, meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Yine bayram sofralarının vazgeçilmezi sarma ve böreklere de mesafeli olmak gerekiyor. Bunların yerine kuru meyve ve kuruyemiş daha sağlıklı alternatifler olarak ikram edilebilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı