CHP'den çağrı: “Kırtasiye ürünlerinde KDV'yi indirin!“

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Vatandaşı ise kırtasiye masrafları kara kara düşündürüyor. Konuyu gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, KDV'nin düşürülmesini istedi.

SİYASET 27.08.2022, 18:05 27.08.2022, 19:40
5
CHP'den çağrı: “Kırtasiye ürünlerinde KDV'yi indirin!“

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 18 Eylül 2020'de TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve havale edildiği Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bekleyen "Kırtasiye ürünlerinde KDV indirimine gidilmesi" ile ilgili kanun teklifini anımsattı.
Kanun teklifinde kırtasiye ürünlerinde yüzde 18, defter, kalem, silgi gibi malzemelerde ise yüzde 8 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini isteyen Kılıç yazılı bir açıklama yaptı. 
Enflasyon ve hayat pahalılığı hızla artarken, hemen hemen tüm harcamalarını kısan veliler okulların açılacağı günü kara kara düşünmeye başladığını dile getiren kılıç;" Üniversite eğitimine kadar her ne kadar okul kitapları ücretsiz olarak verilse de her öğrenci için okula başlamanın farklı bir maliyeti vardır. Okul masraflarında yüzde 80 ila yüzde 300 arasında değişen oranlarda artışlar yaşanmıştır. Kalem, silgi, boya gibi ürünlerde artış oranı yüzde 100’ü aşmıştır. Özellikle defter fiyatlarındaki artış dikkat çekmektedir. Defter fiyatları 4 kat pahalanarak, 4-5 TL seviyesindeki 80 sayfalık defterler 19.90 TL’ye satışa çıkmıştır. Defterdeki fiyat artışı yüzde 300’ü bulmuştur. Her bir öğrenci için en az 7-8 defter ihtiyacı dikkate alındığında, 2 çocuklu bir ailenin sadece defter için ödemesi gereken rakam 320 TL’ye ulaşmaktadır. Kira, fatura, mutfak masrafı, okul masrafı derken evine ekmek götürmekte zorlanan aileler için bu rakamlar sürdürülebilir değil.” dedi.
Kırtasiye ürünlerindeki sert yükselişe dikkat çeken kılıç 1 liralık kurşun kalemin 3-4 liraya yükseldiğini söyledi. Kırmızı kalemin 4'lü setinin de bu yıl yüzde yüz oranında arttığını vurgulayan kılıç sözlerine şöyle devam etti:

"Kurşun kalemin adedi 1 TL seviyesinden 3-4 TL seviyesine yükselmiştir. Kırmızı kalemlerin 4’lü setinin fiyatı da geçen yıl 5 TL iken bu yıl 10 TL’ye yükselmiştir. 12’li sulu boya aynı marka geçen yıl 19.90 TL fiyatla satılırken, bu Eylül ayında 29.99 TL etiketle satışa çıkmıştır. Geçen yıl Eylül ayında 3’lü yapıştırıcı 19 TL’den satılırken, bu yıl aynı marka ürünün 3’lü seti 46 TL. Geçen yıl 400 liraya dolan okul çantası için bu yıl yaklaşık 1000 liralık harcama yapılması gerekiyor. Okul masraflarının yüksekliği merdiven altı üretimi de artırıyor. Hangi malzemeden ve hangi ortamlarda yapıldığı belli olmayan bu ürünler çocuklarımızın sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bekleyen ‘Kırtasiye ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi’ ile ilgili kanun teklifimizde belirttiğimiz gibi, ‘Velilerin cebinin daha da fazla yanmaması’ için bununla ilgili düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye çalışan ailelere gelin bu müjdeyi verin.” 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı