İktidarın adayı Numan Kurtulmuş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabineyi açıklamasından sonra gözler, boş kalan tek koltuk olan TBMM Başkanlığı’na çevrildi.

SİYASET 06.06.2023, 07:30 06.06.2023, 12:38
2
İktidarın adayı Numan Kurtulmuş

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerince TBMM Başkanı adayı gösterildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabinenin açıklamasının ardından gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na çevrildi. Aynı zamanda, Genel Kurul, 7 Haziran Çarşamba günü saat 14.00’te toplanacak.  Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 bakan yemin edecek.
TBMM Genel Kurulunda 7 Haziran Çarşamba günü yapılacak seçim öncesinde AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanı adayı gösterildi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş’un, Meclis Başkanlığı adaylığına ilişkin başvuru dilekçesini, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na teslim etti.
Başvurunun ardından beraberindeki MHP Grup Başkanvekili Akçay ve AK Parti grup başkanvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu, Özlem Zengin, Abdulhamit Gül ve Leyla Şahin Usta ile gazetecilere açıklama yapan Güler, Meclis Başkanlığı adaylığı sürecinin 3 Haziran’da başladığını hatırlatarak bugün saat 24.00’e kadar adaylık başvurularının süreceğini söyledi.
Yeni haftada Meclis başkanı seçim süreci de başlayacak. Meclis Başkanlığı için gösterilecek adaylar, 6 Haziran Salı günü saat 24.00’e kadar Geçici Başkanlık Divanı’na bildirilecek. Genel Kurul’da, 7 Haziran Çarşamba günü Meclis’in 30. başkanı için seçim yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada 400 oy, üçüncü oylamada ise 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.  Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısının 301’den fazla olması nedeniyle üçüncü oylamada Meclis başkanının seçilmesi bekleniyor. Partilerin meclis başkan vekilleri konusunda AK Parti henüz bir isim açıklamadı. CHP’de Gülizar Biçer Karaca, Yeşil Sol Parti’de Tülay Hatimoğulları Oruç TBMM başkan vekili adayı olacak.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı