Kuşoğlu: Bu seçim ekonomisi olmaktan çıktı, yıkım ekonomisine dönüştü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba kanun teklifine ilişkin "Bu seçim ekonomisi olmaktan çıktı, yıkım ekonomisine dönüştü." dedi.

SİYASET 24.10.2022, 16:35 24.10.2022, 17:24
3
Kuşoğlu: Bu seçim ekonomisi olmaktan çıktı, yıkım ekonomisine dönüştü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba kanun teklifine “Türkiye’de o kadar kötü şekilde bu iş yapılıyor ki, bu seçim ekonomisi olmaktan çıktı, yıkım ekonomisine dönüştü.” tepkisini gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, teklifte kurulması öngörülen Fiyat İstikrar Komitesi’nin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Siz bu yetkiyi Merkez Bankası’ndan alıp, farklı bakanlıklara verdiğiniz zaman, Merkez Bankası Başkanını o bakanlıklardan oluşan bir kurulun üyesi haline getirdiğiniz zaman, o zaman Merkez Bankası’nın özerkliği ve bağımsızlığı ilkesini ihlal etmiş olursunuz.” diye konuştu.    
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’nin Meclis’e sunduğu Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. 23 maddeden oluşan torba tekliften, limanların 49 yıllığına özelleştirilmesinin önünü açan madde tekliften çıkarıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, teklifin içinde Anayasaya aykırı düzenlemeler olduğunu belirtti.
“Anayasa Mahkemesi kararlarını etkisiz kılmaya yönelik düzenlemeler var” diyen Kuşoğlu, sözü CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’na verdi. Kaboğlu ise konuşmasında, teklifi anayasaya uygunluk yönünden değerlendirdi.
Kaboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararların gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini inceleyecek komisyonun Anayasa Komisyonu olduğunu ve teklifteki ilgili maddelerin bu komisyona gönderilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, AK Parti’nin teklifinde seçime yönelik düzenlemeler olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Seçimlerde iktidara oy kazandırmaya yönelik düzenlemeler içeriyor, ağırlıklı olarak. Seçim ekonomisi de demokrasilerde uygulanır. Bununla devlet imkanları kullanılarak avantaj elde edilmeye çalışılır. Ancak bu belli bir yere kadardır arkadaşlar, bu istismar edilecek, devleti ve ekonomiyi sıkıntıya sokacak noktalara kadar götürülmez. Türkiye’de o kadar kötü şekilde bu iş yapılıyor ki, bu seçim ekonomisi olmaktan çıktı, yıkım ekonomisine dönüştü. Kur korumalı mevduat hesabını da dikkate aldığımızda, geçen gün bunları ve projeksiyonu da anlatmıştım, yıl sonuna doğru kur korumalı mevduat hesabının Merkez Bakanlığı’na ve Hazine Bakanlığı’na maliyeti, kambiyo karları da dikkate alındığında, ilaveten alınmayan vergiler de dikkate alındığında 400 milyar liraya yaklaşacak demiştim. Bu çok anormal bir rakam. Bunun anlamı şu, seçimleri alalım, seçimlerde her şeyi yapalım, ne olursa olsun ondan sonra. Bu gerçekten seçim ekonomisi değil yıkım ekonomisi anlayışıdır. Bu anlayışla Türkiye’yi yönetme doğru değildir. Bu iyi niyetli değil bir kere. Yapısal reformlar, yapılmadı, yapılmadı, yıllardan beri de ihmal edildi ama seçimden önce yapılmasını da beklemiyoruz ama bu şekilde bir kanun tekliflerinin gelmesi, sürekli olarak seçmene rüşvet tabir edilen tekliflerin gelmesi, bunların doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu ülkenin bir de yarını var. Bu ülkeyi de düşünmek zorundayız herhalde. Bu şekilde sorumsuz kanun teklifleri ülkenin bekasını tehlikeye düşüren işlerdir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı