Özkoç'tan Sayıştay eleştirisi: Sayıştay'ın görevi ortadan kaldırılıyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Sayıştay’ın kamu kurumlarına yönelik 2021 denetim raporlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

SİYASET 06.10.2022, 17:20 06.10.2022, 17:58
2
Özkoç'tan Sayıştay eleştirisi: Sayıştay'ın görevi ortadan kaldırılıyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Sayıştay’ın kamu kurumlarına yönelik 2021 denetim raporlarına ilişkin, “Sayıştay’ın geçmiş yıllardaki bulguları haber konusu olmuştu. Bu yılki denetimlerde belli kurumlarda bu önemli bulgular artık maalesef yok. Akıbeti de belirsiz. Enerji Bakanlığı, EPDK, Sanayi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı denetim raporlarında geçmiş yıllarla kıyaslanınca bunu net bir biçimde görüyoruz. Sayıştay’ın temel anayasa görevi tamamen ortadan kaldırılıyor. Yani budanıyor, budanıyor, budanıyor. Raporların yıllar içinde ne yapıldığına, yapılmadığına dair Meclis hafızasını canlı tutacak kısımlar ise ayıklanıyor” dedi.
CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, bugün TBMM Genel Kurulu’nda Sayıştay’ın kamu kurumlarına yönelik 2021 denetim raporlarını değerlendirdi. Özkoç, bu yılki Sayıştay raporlarında denetim bulgularının yer almamasını eleştirdi. Özkoç, şunları söyledi:
Özkoç, ayrıca; RTÜK’ün bugün KRT, Tele1 ve Halk TV yayınları ile ilgili verdiği ceza kararlarına da tepki gösterdi. Özkoç, şunları söyledi:
“Bütçe görüşmeleri yaklaşıyor. Muhalefet partisi olarak, devletin harcamalarını kontrol ediyoruz. Sayıştay’ın geçmiş yıllardaki bulguları haber konusu olmuştu. Bu yılki denetimlerde belli kurumlarda bu önemli bulgular artık maalesef yok. Akıbeti de belirsiz. Enerji Bakanlığı, EPDK, Sanayi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı denetim raporlarında geçmiş yıllarla kıyaslanınca bunu net bir biçimde görüyoruz. Hatta bulguların önemli bir kısmı Sayıştay’ın o kuruma dair raporlarının sonunda yer alan izleme, takip cetvellerinden bile çıkartılmış durumda.
Sayıştay’ın temel anayasa görevi tamamen ortadan kaldırılıyor. Yani budanıyor. Raporların yıllar içinde ne yapıldığına, yapılmadığına dair Meclis hafızasını canlı tutacak kısımlar ise ayıklanıyor.
Buradan sormak istiyoruz. Sayıştay’ın devleti denetlemesi engelleniyor mu? Engelleyenler kim? Milletten ve muhalefet partilerinden ne saklanıyor? Bizim görevimiz milletin vergileriyle hizmet aktarılması gerekirken eğer bir yolsuzluk, haksızlık, usulsüzlük varsa bunu denetlemektir. Bunu ortadan kaldırmak Meclis’in güvenilirliğini ortadan kaldırmak demektir. Bunun karşısında şiddetle duracağız.”
“Basın özgürlüğü, aslında güçler ayrılığının ayrılmaz bir parçasıdır. Ülkemizde gerçeklerin konuşulması, gerçeklerin tartışılıyor olması; bizim geleceğimize zarar vermez. Geleceğimizi güçlendirir. Sadece yolsuzlukları konuştuğu için KRT’ye, Tele1’e, Halk TV’ye verilen, RTÜK tarafından verilen cezaların doğru olmadığını bunu kınadığımızı bir kere daha ifade ediyorum. Bizim haber alma ve haber verme özgürlüğünü ortadan kaldırmamız gerekiyor. Zaten Genel Kurul’da da konuştuğumuz konu budur.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı