15.06.2020, 11:13 51

SOSYAL MEDYA VE DEĞERLERİMİZLE ALAY

“Dört erkek haktır” “Her kadına 20 Nuri” ve benzeri ifadeler dindar görünümlü birileri tarafından sosyal medya ortamında paylaşıldı.

Türlü türlü hadiselerle uğraşıyoruz. Geçtiğimiz hafta içinde sosyal medya hesaplarına #erkeklerhaddinibilsin başlıklı bir tabela etiket oluşturuldu (hashtag açıldı).

Ne var ki bu etikette, erkekleri aşağılayıcı ve iğneleyici mesaj vermekten çok dini değerlerle alay edildi. Yüz kızartıcı ifadelerin de olduğu olayın failleri ateist ya da deistlerden çok dindar tesettürlü hanımefendilerdi.

Ne yaptılar? Peygamberimize isnat edilen kadınlarla ilgili pek çok hadisi alaya alarak “kadın” kelimesini silip yerine “erkek”  kelimesini koydular.

Hadis olarak bilinen bu ifadelerin sıhhati, kaynağı, yorumu, vürut bağlamı ve verdiği mesaj gibi hususları bir kenara bırakalım.   Bu konuların uzmanları tarafından tartışıldığı mecralar var. Merak edenler buralardan konunun ayrıntılarına ulaşabilirler.

Dindar görünümlü hanımefendilerin bu tavırlarıyla İslam dininin kaynaklarıyla alay etme cüretini nereden buluyorlar, hayret verici bir durum.

Sosyal medyanın kontrolsüz ortamının paylaşılan şeyleri masumlaştırmadığını belirtmeliyiz. Tamamen tepkisel ve bazen de savunmacı bu yaklaşımın, atışmaya dönüşmesinin ne dine ne de dindarlara fayda vermeyeceği bilinmelidir.

İçinde bulunduğumuz süreçte insanların, bu değerleri temsil ettiği düşünülen -sözüm ona “ehli sünnet hamisi” kesilen- bazı insanlara duyulan tepkinin bir neticesi de olsa sosyal medya kullanımı çok önemli bir iştir. Ve ciddi bir sorumluluk istemektedir.

Kişinin her duyduğu sözü veya videoyu ya da dini alaya alan herhangi bir paylaşımı kabul edilemez. İşin içerisinde kul hakkına yol açan ve belki de kişiyi dinden uzaklaştıran tavırların olması da dikkat gerektiren bir husustur.

Elbette şu gerçek göz ardı edilmemelidir. Peygamberimiz kadınlara ne kadar çok haddini bilsin demişse erkeklere de o kadar demiştirDin sadece kadına uyarılar içeren bir içerikle indirilmiş değildir. Kadın-erkek diye yan yana ifade edilen birçok ayet ve hadis mevcuttur ki buralarda Müslümanlar birçok konuda ortak ifadelerle uyarılmaktadır.

DİNİ ALAYA ALMAK

Bütün bunları bir kenara bırakarak Peygamber sözünü alaya almak ve dalga geçmek, toplumsal yozlaşmanın “dindar bilinç” üzerinde oluşturduğu derin tahribatın bir sonucu olarak okunmalıdır.

Peygamberimizin sözleri asla masada meze edilecek, ulu orta yerde tartışılacak bir şey değildir.

Ayrıca bu sözlerle kadınlara ayar verme gafletinde bulunan sözüm ona Müslüman erkeklerin de Allah indinde sorumlu oldukları da unutulmamalıdır.

Kültürümüzde, geleneğimizde ve günümüzde kadın-erkek ilişkileri, münasebetleri bellidir.

Erkek veya kadın olmak biyolojik ve psikolojik farklılıkları içerse de dinen sorumlu olma noktasında bir ayrım asla söz konusu değildir.

Bununla birlikte eski putperest kavimlerin kadını aşağılayan geleneklerini sanki İslam’ın bir parçası gibi göstermek de dini tahrif etmekten başka bir şey değildir.

İslam dinini alaya alanlarla ilgili Kur’an-ı Kerim'de pek çok ifade vardır. Bunlar içerisinde Müslümanları uyarırken küfrün en şiddetli biçimi olarak dini ve dini değerleri alaya almak gösterilmektedir. (Âl-i İmrân, 3/186; Müzzemmil, 73/10; Tâhâ, 20/130). Yani normal inkârdan başka en şiddetli biçimi olarak alay gösterilmektedir.

Nitekim bunun bir münafıklık ve küfrün çeşidi olduğu da açık-seçik ortadadır. Müslümanlara düşen görev her ne şartta olursa olsun kimliklerine ve inançlarına sahip çıkmak, değerlerine bağlı kalmaktır. Bu konudaki boşboğazlık ve yersiz ifadeler asla kabul edilemez.

Bütün bunların üzerine emniyeti, savcılığı göreve çağıran ilahiyatçı hocalarımıza da; Ülkedeki adaletsizliği, hak ihlallerini, yolsuzluğu, medyada dillendirilen her türlü yalan ve iftirayı, toplumu içten içe yok eden uyuşturucu, fuhuş ve cinayet gibi olayları çözmesi için de göreve davet etmeye çağırıyoruz.

Son olarak mezkur alaycı şahıslar; yaptıkları hatadan nedamet duyduklarından, Allah’tan korktuklarından ya da Kur’an ve sünnet söylüyor diye değil de; bu fikirlerin hamisi olan İslamcı feminist bir dernek yöneticisinin “iş sınırı aştı, zarar vermeye başladı, durun!” ikazı üzerine paylaşımlarını kestiler bu da işin başka trajik tarafı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı