Bakan Karaismailoğlu, “Geçiş garantili zararın“ miktarını açıklayamadı

"Ankara - Niğde Otoyolunda geçiş garantisi nedeniyle firmaya ödenen ücret ne kadar?" sorusunu, Bakan Karaismailoğlu miktarını açıklayamadı.

SPOR 05.10.2022, 10:10 05.10.2022, 12:59
1
Bakan Karaismailoğlu, “Geçiş garantili zararın“ miktarını açıklayamadı

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde- Ankara otoyolunun devlete ve vatandaşın sırtına yüklediği maliyeti, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 
Gürer, önergesinde, Niğde-Ankara arası yapımı gerçekleşen yap -işlet -devret modeli ile ihale edilip ulaşıma açılan otoyolun uygulama sözleşmesinin ilgili hükümleri gereğince bir işletme yılında görevi şirketin kusuru dışında herhangi bir nedenle bir işletme yılında söz konusu kesim veya kesimler için garanti edilen toplam taşıt sayısına ulaşılmaması durumunda meydana gelen gelir kaybının, ekonomik ve mali amaçlı transfer adlı bütçe tertibinden görevli şirkete ödendiğinin bilindiğini açıkladı. 
CHP Milletvekili Gürer, Trafik Garanti sayısı Ankara-Acıkuyuarası 34.000 otomobil, Acıkuyu - Alayhan arası 23000 otomobil ve Alayhan Gölcük arası 18.000 otomobil olarak kamuoyuna açıklandığını da hatırlatarak şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yap-işlet-devret projelerinde tüm iş ve işlemler; mevzuatına uygun olarak, Uygulama Sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir” şeklinde bir açıklama yapmakla yetindi. 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yap-işlet –devret modeli ile yapılan Ankara-Niğde otoyolunda hem ücretlerin çok yüksek olması hem de garanti edilen araç sayısının fazla olması nedeniyle beklenen araç geçiş sayısına ulaşılamadığı bilinmektedir. Sayın Bakan, geçen araç sayısı ile garanti edilen araç sayısı arasındaki fark ve bu fark nedeniyle oluşan kamu zararının açıklamaktan kaçınıyor. Her şeyin mevzuata uygun olduğunu açıklamakla yetiniyor. Öyle anlaşılıyor ki, yola dökülen trilyonları da mevzuat yiyor” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer AKP iktidarının övündüğü yolların yapılış yöntemi devletten müteahhite aktarılan trilyonların hikâyesidir. Artan nüfus ve araç sayısı ile ihtiyaç olan yollar iktidarda kim olsa yapmak zorundaydı. Ancak bu kadar hesapsız kitapsız devleti zarar ettirip kaynakları çarçur etmek ancak AKP zihniyeti gibi bir anlayışa nasip olurdu. Halkın kıt kanaat yaşadığı yerde geçilmeyen yola köprüye para ödeyip, vatandaşın vergileri ile sağlanan kaynaklar harcanmakta ve yol yapan yolunu bulurken vatandaş daha da yoksullaşmaktadır. Bu yol, köprü ve tüneller yine yapılırdı ancak devlet geçilmeyen yola para ödemez ve kaynaklar böylesi eritilmezdi. Bakanlar da utandığından olacak verileri dahi paylaşamıyor ” diye konuştu
“Yolun hizmete açılması ile beklenen araç geçişi bugüne kadar sağlanmış mıdır?
Belirtilen geçişlerin sağlanmamış olma nedeni ile şirkete yapılan toplam ödeme ne kadardır?
Geçiş ücreti en yüksek yollardan olan bu yolda geçiş ücreti düşürülerek yolun kullanımın artırılması için bir düzenleme sağlanacak mıdır?”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı