14.10.2021, 21:26 51

Umut arayan kendi anatomisini tefekkür etsin! 

“İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanır?” (Kıyamet: 75:3) 


Kıyamet tasvirlerinin yapıldığı bu sure, Rabbimizin kudretinin ve öldükten sonra yeniden yaratabileceğinin, insan vicdanına hatırlatıldığı bir suredir.  

Sure’nin iniş itibarıyla, peygamberliğin üçüncü yıllarına tekabül ettiği biliniyor. Bireysel davetin başladığı ama Mekke müşriklerinin henüz boykata başlamadığı bir dönem. 

Belli ki, Kur’an muhataplarını zor bir döneme hazırlıyor. İnsanlar’ın özgürlüklerine müdahale edileceği boykot dönemi gelecek yani insanlar hak bildiklerini tercih etmelerinden dolayı, Mekke esnafı tarafından boykot edilecekler ve yiyecek yemek bulamayacaklar. 

Bu ayet, kıyamet tasviri yaparak mü’minlerin sahipsiz olmadığını, Allah’ın kıyameti dahi var edecek güçte olduğunu ve dolayısıyla içinde bulunacakları koşulların, kendilerini ümitsizliğe sevketmemesi gerektiğini vurguluyor. 

Bu ayette, bedeninizi bir kere yaratan Allah, bir kez daha yaratmaya kudreti yetmez mi? O halde cesur olun ve Allah’ın yolundan vazgeçmeyin! Beşerin gücünden korkup, Allah’ın gücünü unutmayın vurgusu yapmakta. 

Kemiklerinizi yaratan ve dahi öldükten sonra yeniden yaratacak olan Rabbiniz, sizi bu içinizde bulunduğunuz ve dahi bulunacağınız zorluklardan çıkartmaz mı? 

Vahiy, Roger Graudy’nin ifadesiyle Allah’ın tarihe müdahalesidir. Lakin ayetlerin lafzı bir tarihe atfen olsa da, maksatları itibarıyla insanlığın sonsuza kadar sorunlarına reçete olacak mahiyettedir.  

Evet, kudret-i sonsuz Rabbimiz, imtihan denilen bu meydan-ı dünyada, türlü türlü sorunlarla yüzleşen bizleri de, içine düştüğü zorluklardan çıkaracaktır. 

Yeter ki, insan pes etmesin ve kendisine düşen tarafı yapsın. Bu yolculukta ayağı kayıp düşse de, düştüğü yerden doğrulsun ve yolunu değiştirmeden devam etsin.  

Doğruluktan, dürüstlükten, güzellikten, erdemli olmaktan, adaletten ve hakkaniyetten asla ayrılmasın! 

Kemiklerimizi yeniden yaratmaya gücü yeten Allah, bittim diyen insana da, yettim diyerek imkanları var edecektir. Kemiklerimizi toprak altından çıkarıp ona yeniden beden giydirmeye gücü yeten Rabbimizin neye kudreti yetmez ki?  

Umudu tükenen kendi anatomisini tefekkür etsin diyor Kur’an. Gözünü ve kulağını yaratan Allah’ın hiç bir gözün görmediği ve hiç bir kulağın işitmediği bir reçeteyi sana sunması mümkündür. 

Zaten dua, umuda yolculuktur. Umut, dinin çocuğudur. Zaten ahirete imanın ruh dünyamızdaki karşılığı, ölüm dahi size ümitsizlik vermesin demektir. 

Sözümü Akif’in bir şiiriyle bitireyim: 

Yeis öyle bir bataktır batarsan boğulursun 

Azmine sımsıkı sarıl bak o zaman ne olursun 

Selam ve dua ile 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı