05.02.2021, 11:47 56

Vicdan sadece adalete taraftır  

Sokaklarını tanımadığım, konuştukları dilde ağlamadığım, musikisine aşina olmadığım bir şehrin göbeğinde yürürken semadan inen yağmurun o inşirah veren tanıdık sesidir içimizi ısıtan kimileyin .. 

Her yerde aynı melodiyi mırıldanır zira yağmurun sesi.. 

Göz yaşının rengi her yerde aynıdır çünkü. 

Tıpkı her yerde, aynı ürpertiyi veren soğuk rüzgar misali içimizi üşütür, uzakta da olsa yüreği kırık gureba. 

Dünya’nın her yerinde, garipler aynı burukluğu vermelidir insan yüreğine zira.. 

Vicdanın ne ırkı ne de ülkesi vardır çünkü. 

Vicdan, vatansız şair gibidir. 

Sihirbazın şapkasında tavşan kaybetmesi gibi vicdanını şehvetin ve hazzın kuyusunda kaybetmiş bohem bir dünya’da kolay değildir vicdana çağırmak. 

Vicdan bir yere gitmemiştir.Görmek istemedikleri yerdedir sadece. 

Herkes kendisine vicdanlıdır orada. Sadece düştüğü yeri yakan ateştir bu tipler için vicdan. Oysa ki bencilliğin zehirlediği vicdan kadar tehlikeli bir şey yoktur. 

Vicdani meleke, kişinin sadece kendi evladına, ailesine, ırkına, vatanına, toprağına, cemaatine, tarikatına, mezhebine ve hatta dinine olduğu zaman, o zehirli vicdan toplumları, ülkeleri, dinleri ve hatta dünyayı dahi zehirler. 

Etnik ırkçılık değil sadece din ırkçılığı da zehirler toplumları. Din ırkçılığı, aslında etnik ırkçılıktan daha tehlikelidir. Zira kutsala fatura edilen bir zulüm vardır ortada. 

Bir Yahudi sinagogunda katliam yapmak, İsrail’in Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yaptığıyla aynıdır nitelik olarak. 

Din, insanda vicdan inşa ediyorsa her mabedin müdavimlerinin hangi dinden olursa olsun sesini yükseleterek böylesi zulme hayır diyebilmesi icap eder. 

Geçenlerde hapishanedeki Yahudi cemaati beni “ Roş Aşana” dedikleri bayramlarında konuşmacı olarak davet etmişlerdi.  

Onlara adaletin mülkün temeli olduğundan ve hangi ırka karşı olursa olsun bizim hakkaniyetten vazgeçmemiz gerektiğinden önce insan olmamız sonra dindar olmamız gerektiğinden Tu’me bin Ubeyrik misalini vererek bahsettim.  

Tu’me bin Ubeyrik isimli bir müslüman, Katade bin Numan adlı bir başka müslümanın gümüş kalkanını çalar ve bir Yahudiye iftira atınca vahiy devreye girer ve Yahudi’nin masum olduğu anlaşılır. Zira kitap, bize dini kimliğine bakılmaksızın her daim, haklıdan yana olmamız gerektiğini vurgular. 

Bu konuşma salonda olanları oldukça etkiledi ve hemen hepsi bu mevzuyla ilgili sorular sordular ve konuşmanın içlerine dokunduğunu beyan ettiler. 

Kanımca bugün dünyada en büyük sorun, din milliyetçiliğidir. Etnik milliyetçilikten daha beter bir sorundur. Siyonizm, karşı cenahtan din milliyetçiliğinin küresel tehdit haline gelmiş versiyonu iken müslümanlar için en ciddi tehlike düşmanın ahlakıyla ahlaklanma zilletidir. 

Evet vicdan, vatansız bir şair gibidir. O sadece adalete taraftır. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı