21. YÜZYILDA GÖÇ VE EĞİTİM TEMALI KONGRE SONUÇLANDI

​​​​​​​Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “21. Yüzyılda Göç ve Eğitim” temalı VIII. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

YEREL HABERLER 24.10.2022, 18:13
5
21. YÜZYILDA GÖÇ VE EĞİTİM TEMALI KONGRE SONUÇLANDI

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “21. Yüzyılda Göç ve Eğitim” temalı VIII. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın açılış konuşmasını yaptığı kongrede özellikle Suriye’deki savaş sonrası Türkiye’ye göç ile gelen çocukların eğitim süreçleri ele alınmıştı.

Kongre sonuçlarına göre Türkiye’de 938 bin Suriyeli öğrenci farklı eğitim kademelerinde eğitim görüyor. Veriler, bu sayının Türk eğitim sistemi içerisinde hem Türk öğrencilere verilen eğitim-öğretimin niteliğini olumsuz etkileyebileceği hem de göç ile Türkiye’ye gelen okul çağındaki çocukların uyumu açısından dikkate alınması gerektiğine işaret ediyor.

GÖÇLE GELEN DİL SORUNU DA ELE ALINDI

Yapılan bilimsel araştırmalar, göç ile gelen çocukların eğitim sürecinde özellikle dil konusunda diğer öğrencilerle sosyal ve kültürel uyum konusunda sorun yaşadıklarına, bu öğrencilerin karşılaştığı en önemli sorunun, ortak ve resmi dil olan Türkçe’nin yeterince etkin kullanılmaması olduğuna işaret ediyor.

Kongre sonuç bildirgesinde, göçün bir krize dönüşmemesi için eğitimle ilgili konuların üzerine eğilmenin önemine dikkat çekildi.

Kongrede, 160 yüz yüze ve 125 çevrimiçi olmak üzere toplam 285 bildiri sunuldu. Kongreye ulusal ve uluslararası yedi çağrılı konuşmacı katılmış, bir panel ve bir atölye çalışması gerçekleştirilmişti.

SAVAŞ: BU SORUN SADECE TÜRKİYE, BÖLGENİN VE HATAY’IN SORUNU DEĞİL

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Lütfü Savaş şunları söylemişti: “Bir tarafım akademisyen bir tarafım siyasetçi. İki tarafın ağır bastığı ve ikisinin de çalışarak çözmesi gereken bir konunun burada konuşulması beni çok mutlu etti. Bu sorun sadece Türkiye’nin, bölgenin veya Hatay’ın sorunu değil. Tüm dünyada gittikçe artan ve artması muhtemel olan sorunla karşı karşıya. Bu konunun tek başına siyasetle çözülemediği akademisyenlere ihtiyaç duyuyoruz.”

Kongreye, Lütfü Savaş’ın yanı sıra HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, TURKCESS Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Azerbaycan Milletvekili Milli Meclis Kültür Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ganire Paşayeva, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, yurt içi ve yurt dışından gelen konuklar katılım göstermişti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı