GASTRONOMİ EVİ’NDEN ANTAKYA KISIRI-video

Unesco Gastronomi Evi Hatay’ın yöresel lezzetleri arasında detayları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Türkiye’de kısır olarak bilinen ve Hatay yöresinde sarma içi olarak adlandırılan aperatif, pratik atıştırma öğününde Antakya farkını ortaya koyan Gastronomi Evi’nde birbirinin ikizi sayılacak bu iki lezzet arasındaki farkları anlattı.

YEREL HABERLER 02.10.2020, 19:40 02.10.2020, 19:52
211
GASTRONOMİ EVİ’NDEN ANTAKYA KISIRI-video

Özellikle Hatay genelinde hemen herkesin sarma içi olarak bildiği bu tanınan lezzet ile Antakya Kısırı arasındaki temel farkı bulgur oluştururken, bulgurun önceden ıslanmayarak sadece el yoluyla işlenmesi Antakya Kısırını öne çıkarıyor. Genellikle yapımında bulgurun ıslandığı sarma içinde yapımı biraz daha pratik olurken, Antakya Kısırında ise yapımı hem uzun sürüyor, hem de bol malzeme dikkat çekiyor.

Unesco Hatay Gastronomi Evi Şefi Süleyman Demirel, Antakya Kısırında nar ekşisi ve yeşilliklerin bol olduğunu ifade ederken, Gastoronomi Evi olarak birbirine ikiz gibi benzeyen bu lezzetler arasında yapım sürecinin farkı oluşturduğunu söylüyor.

TEMEL FARK BULGUR

Hatay Gastronomi Evi Şefi Süleyman Demirel sarma içi ile Antakya Kısırı arasında temel farkın bulgur işlemesi olduğunu söyledi. Demirel konuşmasında, “Sarma içi bazı Türkiye’nin bazı bölgelerinde kısır olarak adı geçiyor. Sarma için ya da bilinen adıyla kısır pratik bir yemek tarifidir. Bulgur, zeytinyağı, salça, yeşillik ile birlikte kolay yapılan marul, domates, salatalık gibi yan ürünlerle de servis edilen bir aperatif türdü. Sarma içi ile Antakya Kısırı arasında farklardan en önceliklisi bulgurun önceden ıslatılmadan işlenmesidir. Sarma içlerinde genellikle kolay olsun diye bulgur ıslatılır ama Antakya kısırında ise bulgur su ilavesiyle birlikte işlenir. Ellerimizle ara ara ıslatılarak yapılan bir türdür.”

“300 ÜZERİNDE YÖRESEL ÜRÜNÜ YAPTIK”

“Biz burada Gastronomi Evi’nde salçayı, zeytinyağını ve hemen her ürünü mümkün oldukça kendi yöremizden ve doğal olarak kullanıyoruz. Sarma içinden farklı olarak Antakya Kısırı içinde daha fazla nar ekşisi ve yeşillik bulunuyor. Biz Gastronomi Evi’nde doğal ve yöresel ürünler kullanıyoruz. Biz burada bugüne kadar 300’ün üzerinde yemek yaptık. Antakya mutfağında bulgurun yeri olduğunu görebiliriz. Sarma içi yöresel adı, burada Antakya Kısırı da deniyor. Sarma içine benziyor. Hatay’da çok sevilen bir yemek. Öğleden sonra toplantı, 5 çayı, hanımların buluştuğu günlerde farkı görebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı