HATAY’DA BESİCİLER YEM FİYATLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

Tarım ve hayvancılık kenti Hatay’da hayvan üreticileri yem fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Hatay’da üreticiler, besiciler ve yetiştiriciler pandemiyle birlikte ekonomik kriz nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor.

YEREL HABERLER 27.05.2021, 12:01
119
HATAY’DA BESİCİLER YEM FİYATLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

Antakya İlçesi’nde hayvancılıkla uğraşan besici ve yetiştiriciler, artan yem maliyetlerine karşın et ve süt fiyatlarının düşük olmasından dolayı oldukça dertli.

Besiciler, yaklaşan Kurban Bayramı’ndan oldukça umutlu. Satışların şimdiden başladığı ifade edildi.

YEME BİR FİYAT KOTASI İSTİYORUZ

Yem masraflarının artmakta olduğunu ifade eden Yayla Besicilik işletmecisi Şakir Konuşkan; yeme fiyat kotası istediklerini ifade etti:

Et üretiminin en büyük girdisi yem masrafları. Bu gün yem masrafları artmakta. Ete ara gelen zamlar bizi rahatlatıyor gibi görünse de maalesef arkasından gelen yem zamları bu açığı kapatıyor. Bu şekilde rahatlama yaşayamıyoruz. Biz besici olarak genelde kurbanlık hizmeti veriyoruz. Aynı zamanda mezbahane kesimlerine de gidiyoruz. Mezbahane kesimlerine gittiğimiz zaman gerçekten zarar ettiğimiz durumlar çok oluyor. Karkas et kestiğimiz zaman hesaplama yaptığımızda yem girdileri ile etin kilo fiyatına göre karşılamıyor. Tam ete zamn geldi rahatlayacağız diyoruz, bir bakıyoruz ikinci gün yeminde getirdiği zam o rahatlamayı bir anda bitiriyor. 

Geçen yıl besi yemi 80 lira iken bu fiyat şu sıralar 140 liraya çıktı. Geçen yılki arpa fiyatlarımız 1750 bandında iken şu anda yine bir yükseliş var. Bizler tarım bakanlığımızdan bu konuda bir denetleme istiyoruz. Yeme bir fiyat kotası istiyoruz.

YEM FİYATLARI BELİMİZİ KIRMAK ÜZERE

10 yıldır besicilikle uğraştığını ifade eden Hasan dilaver ise, yem fiyatlarının kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü ifade etti

“Yem fiyatları belimizi kırmak üzere. Bizler mağdur oluyoruz. Aldığımız kişiler ile sattığımız kişiler de bu olaydan mağdur. Küçük başta fiyatlar 30-32 arası gidiyor. Fiyatların düşeceğini zannetmiyorum. Kasaba kestirdiğimiz zaman 25-26 arası gidiyor. Dört lira otomatik olarak bir fark yiyor. Bu şekilde giderse fiyatlarda bit oynama olmaz. Ama yem fiyatları artarsa bizler de mağdur olmamak için fiyatları yükselteceğiz. Olay zincirli halka gibi, bir yere zam geldiğinde diğer bölümler de fiyatı arttırmak durumunda kalıyor. İnşallah iyi olur. Yem fiyatları ise peşin para ile 35 kilo arpayı 95 liradan alıyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı