Beyzade Haber

Cansuyu, Pakistan’da binleri temiz suya kavuşturdu

DÜNYA

Gerçekleştirdiği yardım çalışmaları ile mazlum ve mağdura ulaşmayı ana hedefi yapan Cansuyu Derneği, su kuyusu projeleri ile temiz suya ulaşamayanlara can suyu olmaya devam ediyor…

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Pakistan’ın kurak bölgelerinde açtığı 30 su kuyusu ile binlerce mağdurun temiz su ihtiyacını karşıladı. Dernek açtığı su kuyuları ile birlikte Pakistan genelinde toplamda 80 su kuyusunun açılışını gerçekleştirmiş oldu. Yılsonuna kadar ise 40 tane daha yeni su kuyusunun açılması hedefleniyor.
Pakistan’da iklim değişikliği ile birlikte yağış oranlarında yaşanan düşüş su kaynaklarının ciddi seviyelerde azalmasına neden oluyor. Ülkede her sene 50 bini çocuk olmak üzere toplam 100 bin kişi kirli sulardan bulaşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Pakistan’nın Hayber Pakthunga eyaletinin Peshawar, Swabi, Charsaddai Mardan, Bannu, Lakki Marvat ve Tank bölgelerinde yapımı tamamlanan 30 temiz su kuyusunu açan Cansuyu Derneği, binlerce kişinin içilebilir temiz suya ulaşmasını sağladı.
Pakistan’da gerçekleştirilen organizasyon ve bölgede yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yapan Cansuyu Derneği Dış İlişkiler Koordinatörü Bilal Değirmenci, su krizinin gittikçe dünya gündeminde üst sıralara tırmandığını ifade etti. Değirmenci, Pakistan da açılan su kuyuları ile ilgili ise şunları söyledi: “Nüfusu 220 milyonu aşan Pakistan’da, halkın yüzde 70’i içilebilir temiz suya erişim sağlayamamakta. Bu oran kırsal bölgelerde çok daha yüksek. Sıhhi olmayan, bakterilerle kontamine olmuş suların içilmesi ve kullanılması sağlık sorunlarına ve zaman zaman da salgınlara sebep olmakta. Bu hastalıklardan özellikle bebekler ve çocuklar olumsuz etkileniyor. Her yıl 5 yaş altı 53 bin civarında bebek ve çocuk hayatını kaybetmekte.”
Derneğin, mağduriyetlerin üst düzeyde olan bölgelerde faaliyetlerini devam ettirdiğine dikkat çeken Değirmenci, mağdurlara ulaşma hedefiyle Pakistan’ın Afganistan sınırı boyunca uzanan bölgelerde su kuyusu açılışı gerçekleştirdiğini belirterek, “Hayber Pakhtunkha eyaletinin Peşaver, Swabi, Charsaddai Mardan, Bannu, Lakki Marwat ve Tank bölgelerinde yapımları tamamlanan toplam 30 temiz su kuyusunun kontrol ve açılışlarını gerçekleştirerek bölge halkının hizmetine sunduk. Tamamlanan proje ile bölgede bin 500 Pakistanlının ve savaş dönemlerinde göçmen olarak bölgeye sığınan Afgan mültecilerin temiz suya ulaşımı sağlanmıştır” dedi.
Ali Ekber Mete / Pakistan
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.