Beyzade Haber

İstihdam eksik ormanlar yanıyor!

GÜNDEM

Orman işçileri bir yandan alevlerle mücadele ediyor, bir yandan da olumsuz çalışma koşullarına direniyor…

Günlerdir süren orman yangınlarında en ön safta yer alan geçici orman işçileri, hem alevlerle hem de çalışma koşulları ile mücadele ediyor. Orman işkolunda yaşanan personel eksikliği yangınlar ile mücadelenin etkinliğini zayıflatmaya yol açarken, geçici orman işçilerinin hayatlarının da tehlikeye girmesine yol açıyor.
Ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyılarını esir alan orman yangınlarını kontrol altına alabilmek için canla başla bir mücadele veriliyor. Canlarını feda ederek ormanların küle dönmesini engellemeye çalışan orman işçileri bu mücadelenin öncüsü konumunda. Devam eden yangınlar boyunca 12 orman işçisi yaralanarak hastanelere kaldırıldı. 2 orman işçisi ise hayatını kaybetti. Her ne kadar taziye mesajlarında ‘şehit’ olarak nitelendirilseler de yasal olarak görev şehidi olarak tanımlanmayan orman işçilerinin aileleri ise tüm haklardan mahrum kalarak büyük mağduriyetlerle baş başa kaldı.

Orman işçilerinin sorunu bununla da bitmiyor. Özellikle orman işkolunda yaşanan personel istihdamı hem orman yangınları ile etkin mücadeleyi sekteye uğratıyor hem de orman işçilerinin hayatlarının da tehlikeye girmesine neden oluyor. Personel eksikliği nedeniyle dinlenemeyen ekipler hem alevler ile mücadeleye etmeye hem de ruhen ve bedenen de ayakta kalmaya çalışıyorlar.

Orman işçilerinin bir diğer sorunu ise geçici işçi olarak istihdam edilmeleri. Bu durum özellikle afet ve kriz zamanlarında kadrolu ve geçici işçiler arasındaki çalışma barışının bozulmasına neden oluyor. Alt ve üst ilişkilerin adeta dayatmaya dönmesine neden olunan bu durumlar orman işçileri için mobbing haline geliyor.

Buna en dikkat çeken örnek ise arazözlerde yaşanıyor. Orman yangınları ile mücadelede önemli bir araç olan arazöz, normal şartlar altında 5+1 personel kapasitesine sahip. Ancak personel yetersizliği nedeniyle bir arazöze iki orman işçisi temin ediliyor. Durum böyle olunca araçta bulunan her bir işçi aynı anda beş işçinin yapması gereken işi yapmak zorunda kalıyor. Bu durum hem işçinin iş yükünü artırıp alevlerle mücadelede etkinliğini zayıflatırken, öte yandan Manavgat’ta yaşanan örnekler de olduğu gibi hayatlarına da mal oluyor.

Geçici orman işçileri zorlu çalışma koşulları altında alevlerle mücadele etmeye devam ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı geçici ve taşeron istihdam modelinde ısrar etmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde 8 binin üzerinde orman işçisi geçici olarak istihdam ediliyor. O işçiler yıllardır Bakanlık tarafından açıklanacak kadro haberini beklerken, Bakanlık ise ormana 3 aylık, 6 aylık periyotlar halende çalışan taşeron işçi alımları yapıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.