Beyzade Haber

5,9’luk yürekleri ağza getirdi: Bir kişi öldü, 68 kişi yaralandı

GÜNDEM

Düzce’de saat 04.08’de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan depremde panik nedeniyle 1 kişi öldü, 68 kişi yaralandı.

Düzce, geceye 5,9’luk bir depremle uyandı. Vatandaşların panikle çıktıkları sokaklarda bekleyişi sürerken bölgedeki ekipler, çalışmalarına devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 04.08’de merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. İlçedeki depremin derinliğiyse 6,81 kilometre. Kentte bazı ev ve iş yerlerinin duvarlarında yıkımlar yaşandı, evlerdeki bazı eşyalar yere düştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce’deki 37 yaralıdan bir kişinin durumunun ağır olduğunu ve hastanede entübe edildiğini açıkladı. Koca, solunum cihazına bağlı olan hastanın, bir evin birinci katından düşerek yaralanan 28 yaşındaki Afganistan uyruklu bir kişi olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı tarafından açıklanan son bilgiye göre; panik nedeniyle depremde 1’i ağır 68 kişi yaralandı.

Deprem bölgesindeki gelişmeleri takip eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘’8 bin konutta özellikle Gölyaka’da hasar tespit çalışması yapılacak’’ dedi.

AFAD ekiplerinin hasar tespit çalışmalarına başladığı duyuruldu. Yapılan açıklamada, hasarlı yapılara “kesinlikle girilmemesi” gerektiği belirtildi.

Bölgede deprem sonrası kentin bazı bölgelerinde elektrik kesintisi de yaşandı. AFAD, kesintinin kontrol amaçlı yapıldığını duyurdu.

Düzce Adliyesi’nde çatıdan kopan bazı beton parçalarının yere düştüğü görüldü. Deprem nedeniyle araçlarına yakıt almak isteyenler, akaryakıt istasyonlarında yoğunluk oluşturdu. Kentte soğuk hava nedeniyle battaniyelere sarılan vatandaşlar, ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

Deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi.

Öte yandan 5,9’luk depremin yaşattığı panik sürerken Düzce’nin Çilimli ilçesinde saat 04.30’da 4,7 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

Düzce’de meydana gelen deprem esnasında düşen kişi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çilimli ilçesi Pırpır köyünde yaşayan Hikmet Çelebi (47), merkez üssü Gölyaka ilçesi olan 5,9 ve Çilimli ilçesinde 4,7 büyüklüklerindeki deprem esnasında evden çıkmaya çalıştı. Dairenin çıkışında dengesini kaybeden Çelebi, düşme sonucu kafasını merdivene çarptı. Yakınlarının ihbarı üzerine bölgeye gelen 112 Acil Sağlık ekipleri, yaralıyı Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Çelebi, burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Düzce’de meydana gelen depremde Nalbantoğlu Mahallesi’nde bulunan bazı evlerde hasar oluştu. Sarsıntıya dayanamayan müstakil evin duvarı çöktü, bir başka evin de duvarları çatladı. Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sebebiyle birçok ev ve iş yerinde hasar oluştu. Merkeze bağlı Nalbantoğlu Mahallesi’ndeki bazı evler de sarsıntı sebebiyle zarar gördü. Bir evin duvarı çöktü, bir başka evin duvarlarında ise çatlaklar oluştu.

Evi zarar gören vatandaşlardan Cevriye Akbaşoğlu, “Gece saat 04.00 sıralarında uyandık. Portmanto devrildi, kapaklar indi, balkona çıkamadık. Zaten bir anda geldi geçti ama biz dışarıya çıkamadık. Duvarlarımız çöktü. Duvarlarda çatlaklar var” dedi. Ecevit Yılmaz ise, “Ev şu an kullanılmayacak halde. En çok sevindiğimiz, insanlara, bize bir şeyler olmaması. Buna çok seviniyoruz” sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı’nca, Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4,3 olmak üzere 74 artçı deprem yaşandığı bildirildi. AFAD’ın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi: “Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla en büyüğü 4,3 olmak üzere 74 artçı yaşanmıştır. Düzce’de 1’i ağır olmak üzere 32, İstanbul, Bolu ve Zonguldak’ta birer kişi olmak üzere toplamda 35 vatandaşımız yaralanmıştır. Bölgeye 10 bin adet battaniye ile 480 aile tipi, 20 genel maksat çadırı gönderilmiştir. 10 adet mobil baz istasyonu yönlendirilmiştir. Bölgeye 1 mobil koordinasyon TIR’ı ile 1 sosyal çalışma TIR’ı sevk edilmiştir.”

Düzce’de 12 Kasım 1999’da meydana gelen afette de hasar gören Cedidiye Camii’nin minberi, dün yaşanan depremde yıkıldı. Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki depremin kentte bazı yapılara verdiği hasar, günün ağarmasıyla ortaya çıktı. Kent merkezinde bulunan ve 12 Kasım 1999’da meydana gelen depremde hasar gören caminin minberi, gece 04.08 sularında yaşanan sarsıntının ardından yıkıldı. Mermerden inşa edilmiş yapının, depremin şiddetiyle parçalara ayrılarak etrafa yayıldığı görüldü. Cami dernek başkanı ve emekli imamı Osman Akyüz, yapıda sadece minberin yıkıldığını, müezzinlik yerinde ise çok az hasarın oluştuğunu söyledi. Akyüz, korktuğunu dile getirerek, “Geçen depremde bir şey bilmezdik ama şimdi geçen yapılan tatbikatın da etkisiyle depremi duyar duymaz yataktan aşağı indim, kendimi sipere aldım. Yapılanların güzel faydaları oldu ama yıkılacak olan yıkılıyor” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen deprem sonrası yaşanması muhtemel asayiş olaylarına karşı gerekli tüm güvenlik tedbirlerinin alındığını bildirdi. EGM tarafından yapılan açıklamada, “Düzce’de saat 04.08’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası ekiplerimizle sahadayız. Depremden kaynaklı saha taramalarını yapıyoruz. Yaşanması muhtemel asayiş olaylarına karşı da gerekli tüm güvenlik tedbirlerimizi aldık” ifadelerine yer verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen deprem sonrası yaşanması muhtemel asayiş olaylarına karşı gerekli tüm güvenlik tedbirlerinin alındığını bildirdi. / AA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.