Beyzade Haber

Çiftçi yine hayal kırıklığına uğradı

GÜNDEM

Hükümet 2021 fındık alım fiyatlarını 29,5-30 TL olarak açıkladı. Fındık üreticisini ve çiftçileri hayal kırıklığına uğratan bu kararla ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor.

Fındık üreticisinin yaşadığı mağduriyeti dile getirmek için bir basın açıklamasında yapan Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, fındığa yapılan zammın yetersiz olduğuna dikkat çekerek, fındık üreticisinin yaşamış olduğu problemlerden ve bu problemlerin ortadan kaldırılması için hükümet tarafından atılması gereken adımlardan bahsetti.
Hükümet 2021 fındık alım fiyatlarını 29,5-30 TL olarak açıkladı. Fındık üreticisini ve çiftçileri hayal kırıklığına uğratan bu kararla ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenleyen Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, önemli açıklamalarda bulunda. Basın açıklamasında fındık üreticisinin sorunlarına da değinen Oğuzhan Coşkun, hükümetin fındık üretimine yönelik politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, çiftçinin bu yılda hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “Türkiye’de son 5 yıllık fındık ihracatı rakamlarına göre ülkemiz giderek hem devlet olarak hem çiftçi olarak zarar etmeye devam ediyor. 2015 yılında 480 bin ton satıp 3 milyar dolar devlet girdisi sağlanmışken çiftçi ise, hak ettiği değeri hemen hemen 6 dolar olarak almış gözüküyor. Sonraki yıllarda ihracat rakamlarımızın artmasına rağmen fiyatlar yarı yarıya düşmüştür. Ülkemize giren döviz miktarı 1 milyar dolar gibi ciddi bir rakam olarak azalmıştır. Çiftçide 3 dolar gibi düşük bir rakamdan fındığını satmıştır. Çiftçimizi ve ülkemizi düşündüğümüzde açıklanan fiyatlardan kesinlikle memnun değiliz” ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun konuşmasının devamında, “Fındık Türkiye’de yetişen diğer tarım ürünlerden farklı bir yere sahiptir. Tamamına yakını ihraç edilen üründür. Bu sebeple hak ettiği değer verilmelidir. Bizler fındık üreticisiyiz. Ülkemizde yetişen diğer tarım ürünlerine nazaran fındık üreticisinin geliri daha yüksektir. Bu demek değil ki fındık üreticisi de az kazansın döviz girdisi de az olsun. Fındıktan ülkemizde 8 milyon çiftçi yararlanıyor. Buna bağlı olarak entegre tesisler, Güney Doğu ve Doğu Anadolu’dan gelen işçiler ve birçok sektör fındıktan ekmek yiyor. Bu altın ürünü hak ettiği yerlere taşımak için çiftçi devlet el ele verip gereken hassasiyeti göstererek dünyaya peşkeş çekmekten kurtarmalıyız” şeklinde konuştu.

Fındığa yeterli zam yapılmadığını belirten Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, “Mısır, buğday, arpa ve çay gibi tarım ürünlerine 2021 yılında yüzde 35 oranında zam yapıldı. Fındıktaki artış oranı sadece yüzde 10’dur. 2020 yılında 1.650 TL olan üre gübresi, 2021 yılında 3.000 TL olmuştur. Buna bağlı olarak diğer girdilerde de gübreye pareler olarak yüzde 100 zam olmuştur. Yaptığımız araştırmalar sonucunda fındık fiyatının kesinlikle yetersiz olduğu açık bir şekilde ortadadır” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.