Beyzade Haber

DEVA Partili Fırat: Hükümet kültür sanat sektörünü açlıkla sınıyor

GÜNDEM

Hükümetin kültür endüstrisi emekçilerini açlıkla sınadığını belirten DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Helün Fırat mekânları, festivalleri, konserleri, sinemaları, tiyatroları açmaya davet etti.

DEVA Partisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı kültür sanat sektörü emekçileri ve sanatçılar için sorumluluk almaya çağırdı. Kültür endüstrisi emekçilerinin hükümetin gözünde yok hükmünde olduğunu belirten DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Helün Fırat sektörün açlıkla imtihan edildiğini intihara sürüklendiğini söyledi.
DEVA Partili Münevver Helün Fırat, “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin aldığı kararlar kültür ve sanat sektörünü bitirmeyi, sektör emekçilerini ve ailelerini açlığa terk etmeyi sıradanlaştıran, bilimsel değeri olmayan ve hedefi Kovid-19 salgınını hafifletmekten uzak kararlardır.” dedi.
Fırat, Nisan ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sahne sektörü için destek programı tutarının artırılarak devam etmesi, sahne sanatları için uzun vadeli bir çevrimiçi performans platformu kurulması, işletmecilerin/sanatçıların kendi platformlarını kurabilmeleri için bankaların faizsiz kredi destekleri sağlaması ve aşılama sürecinde sahne sektörünün de öncelikli tutulması konusunda taleplerde bulunduklarını hatırlattı.
Helün Fırat sözlerine şöyle devam etti:
DEVA Partili Fırat, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı “turistlere karşı halkını 5. sınıf vatandaş sınıfında gören anlayıştan vazgeçmesini, turizmi de besleyen kafe-restoran-bar ve sahne emeği gerektiren alanların tümüyle açılmasını sağlamak üzere” şu beş adımı atarak mekânları, festivalleri, konserleri, sinemaları, tiyatroları açmaya çağırdı:
“Kapalı alanlar başta olmak üzere tüm sağlık ve hijyen tedbilerini alarak,Sosyal mesafe ve HES kodu uygulamasına riayet edilerekAktif ve adil denetleme mekanizmasını kurarak,Aşılama sağlayarak,Açık hava etkinliklerini teşvik ederek.”
“Ancak gelinen noktada sektör hiçe sayılmış, ülkenin en önemli ayaklarından kültür endüstrisi ekonomik bir değer olmaktan çıkarılmıştır. Bugün kültür endüstrisi emekçilerini, sanatçılarını ‘yok’ kabul etmiş bir hükûmet anlayışı ile karşı karşıyayız.
Yasakların hafifleyeceği yaz döneminde insanların trajikomik desteklerle alaya alınması değil, işlerine dönmelerini sağlayacak bir aşı temini ve uygulaması ortaya koyulması gerek. Bir anayasal hak olarak kültüre ve sanata erişim hakkı kısıtlanan insanlarımız, turistler özgürce dolaşırken huzursuzlukla kıvranıyor; sektör emekçilerimiz ise açlıkla imtihan oluyor ve intihara sürükleniyorlar.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.