Beyzade Haber

''EYT düzenlemesi yasalaşmadan mağduriyetlerin giderilmesi gerek''

EKONOMİ

Meclis gündemine getirilen EYT düzenlemesiyle ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, getirilen düzenlemenin yasalaşmasından önce mağduriyetlerin giderilmesi için önerilerde bulunurken, “Emeklilik yaş ve şartlarının belirlenmesinde çalışanların işsizlik ve yoksulluğa karşı korunmasını hedefleyen yeni bir model oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kamuoyunda uzun zamandır çözülmesi beklenen EYT düzenlemesine ilişkin sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İlk maaşlarını Mart ayında alabilecekleri konuşulan EYT’liler ile ilgili gözler TBMM’ye çevrildi. İlk etapta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifinin kabul edilerek, Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor.
Düzenleme teklifinin mağduriyetleri tam olarak ortadan kaldırmadığı belirtilirken, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, teklife ilişkin önerilerde bulundu. Arslan, “Emekliliğin yükümlülük değil hak olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan emeklilik yaş ve şartlarının belirlenmesinde çalışanların işsizlik ve yoksulluğa karşı korunmasını hedefleyen yeni bir model oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Arslan, 1999 öncesi sigortalıların emeklilik için aranan prim ödeme, sigortalılık süresi ve yaş koşullarını sağlamaları ile iş sözleşmelerinin zorunlu feshini gerektiren maddelerin yürürlükten kaldırılmasını yönelik düzenlemeleri olumlu bulduklarını söyledi.
Hak-İş Konfederasyonu’nun EYT sorunuyla ilgili başından beri çalışarak çözüm taleplerini dile getirdiklerini anımsatan açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin milyonlarca emekçiyi ilgilendiren söz konusu düzenlemelerin hayırlı olması temenni edildi. Hak-İş, getirilen düzenlemenin yasalaşmasından önce mağduriyetlerin giderilmesi için şu önerilerde bulundu:
- 1999 öncesi işe girişi olanların prim şartı gözetilmeksizin emekliliği sağlanmalıdır.
- Düzenleme kapsamında emekliliğe hak kazananların kıdem tazminatına ilişkin mevcut haklarında geriye gidişine neden olunmaması için mevcut uygulama korunarak ve emekliliğe ayrılmak isteyenlerin kıdem tazminatı ödemeleri geciktirilmeden, eksiksiz ve tek seferde yapılmalıdır.
- Düzenleme kapsamında emekli olacakların aylıkları 2023 yılı enflasyon farkı ve refah payı çerçevesinde iyileştirilmelidir.
- Staj ve çırakların uzun vadeli sigorta kolları açısından borçlanma imkânına ilişkin yasal düzenleme yapılmalıdır.
- Emeklilik sonrası çalışanların alacakları ücretlerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Prim oranı düşürülmelidir.
- Emekli aylığı alt limiti asgari ücret düzeyine çekilmelidir.
Ali Ekber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.