Kakao fiyatlarında neler oluyor! Tüm zamanların rekor düşüşü yaşandı

Kakao fiyatlarında gelen üst üste zamların ardından bu hafta tüm zamanların en hızlı haftalık düşüşü meydana geldi. Düşüşe kakao fiyatlarındaki arz endişelerinin hafiflemesinin neden olduğu düşünülüyor.

EKONOMİ 05.05.2024, 14:25
1
Kakao fiyatlarında neler oluyor! Tüm zamanların rekor düşüşü yaşandı
Batı Afrika'daki olumsuz hava koşulları, Kakoda arz açığının 3. yılda da devam edeceği düşüncesini uyandırmıştı. Kakoda en büyük ithalatçılardan olan Avrupa Birliği'nde de orman tahribatına neden olan ürünlerin ithalatına sınırlama getirilmesi kakao fiyatlarının artmasına neden oldu. Kakao fiyatıIntercontinental Exchange'de, yıl başından beri 3 kat artarak 11 bin 722 dolara kadar çıktı.

Bu yıl kakao fiyatları emtia piyasalarında yaşanan bu artışlların ardından bu hafta yüzde 24,4 oranında düşüş yaşandı. Rekor düşüşün ardından Kakao fiyatı ton başına 8 bin 10 dolara geriledi.
Nijerya'da kakao ihracatının artması, arz konusundaki endişeleri biraz azalttı. Ancak, yatırımcılara yapılan teminat çağrıları ve rekor seviyedeki fiyatlar nedeniyle kakao talebi düşüş gösterdi. Bu durum, traderları ve çikolata şirketlerini gelecek sezon için kakao alımlarını ertelemeye yönlendirdi.
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, kakao fiyatlarındaki artışın Batı Afrika'daki üretim azalmasıyla başladığını belirtirken AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi.

Arza ilişkin endişelerin yavaş yavaş geçmeye başladığını dile getiren Ergezen, "En büyük etkilerden bir tanesi de tabii bir senede üç katına yaklaşan bir fiyat vardı. Bu da doğal olarak ilk kâr satışlarının da gelmesine yol açıyor. Pozisyonlar kapanıyor" dedi.Ergezen, bundan sonra arz tarafında daha fazla azalma beklenmediğini aktararak, arzın yavaş yavaş yeniden artmaya başlayacağı, bunun da fiyatları düşüreceği beklentisi olduğunu söyledi.
"Kakao fiyatları bir süreden beri yükseliyordu. Tabii bunun arkasındaki en büyük nedenlerden bir tanesi özellikle Batı Afrika'da üretimin azalmasıydı. Bu üretim neden azalmıştı? Yağışlar beklenenden daha fazla, mevsim normallerinin üzerinde olunca kakao ağaçları hastalanmıştı. Bundan dolayı da rekolte azalmıştı. Peki neden Batı Afrika bu kadar önemliydi? Çünkü dünya kakao üretiminin yaklaşık yüzde 60-70'i bu bölgeden geliyor. Çok ciddi bir rakam. Tabii ki buradaki rekolte düşünce doğal olarak arz ciddi bir düşüş gösteriyor. Düşüş gösterince de fiyatlar hızlı bir şekilde yukarıya doğru gidiyordu."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:49
Yatsı 21:19
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı