Beyzade Haber

Şehirleri göle çeviren su, barajlara uğramıyor!

EKONOMİ

Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) resmi verilerine göre şehirleri göle çeviren su, barajlara pek de uğramıyor.

Türkiye, temmuz ayında kuvvetli yağış, sel ve su baskınlarının yaşandığı bir süreçten geçiyor. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük şehirlerde sel felaketi yaşanıyor. Evleri ve iş yerlerini su basıyor.
Peki, kuvvetli yağış, barajlarda etkisini gösteriyor mu? Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) resmi verilerine göre şehirleri göle çeviren su, barajlara pek de uğramıyor.
Bu yıl 1 Ocak-4 Temmuz döneminde elektrik üreten ana havza (Keban, Adıgüzel, Alkumru, Almus, Alpaslan-1, Altınkaya, Batman, Boyabat, Demirköprü, Deriner, Dicle, Ermenek, Garzan, Hasan Uğurlu, Hirfanlı, Karacaören…) barajlara 42 milyar 830 milyon metreküp su geldi. Geçen yıl aynı dönemde gelen su miktarı 27 milyar 904 milyon metreküptü. Yaklaşık 15 milyar metreküp daha fazla su toplandı.
Sektör uzmanları, nisanda 12,2 milyar metreküple zirve yapan aylık su gelirlerinin mayısta 8,7 milyar metreküpe gerilediğini belirterek, “Haziranda, 4,8 milyar metreküpe düştü. Temmuz ayının ilk dört gününde 563 milyon metreküp su geldi. Bu ay geçen aya göre barajlara daha az su gelecek. Zira, suyun en yoğun geldiği üç ay nisan, mayıs ve hazirandır” dedi.
Uzmanlar, kent merkezlerine yağan yağmurun barajlara doğrudan bir etkisinin olmadığını vurgulayarak, “Veriler de bunu doğruluyor. Geçen yıla göre bir miktar artış var. 2021'de çok kurak bir yıl yaşanmıştı. Bu yıl geçen yıla göre daha yağışlı bir dönem yaşanıyor. Ancak, bu artış bile önceki yıllarda barajlara gelen su miktarını karşılamakta yetersiz” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.