Özel sektör 19 TL veriyor! Yaş çay alım fiyatı en az 25 TL olmalı

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin çiftçiyi desteklemek için yeterince kaynak ayırmadığını belirterek çay üreticilerinin mağdur edilmemesi ve 19 TL fiyat veren özel sektöre mahkum edilmemesi için yaş çay alım fiyatının en az 25 TL olması gerektiğini söyledi.

EKONOMİ 08.05.2024, 12:30
Özel sektör 19 TL veriyor! Yaş çay alım fiyatı en az 25 TL olmalı
Tahsin Ocaklı, TBMM'de düzenlediği toplantıda yaş çay kilogram alım fiyatının en az 25 lira olarak açıklanması gerektiği belirterek, "Bunun altında açıklanmış fiyat, üreticiyi yoksulluğa mahkum etmeye devam etmektir." dedi.

Doğu Karadeniz'in önemli geçim kaynaklarından biri olan çay üretiminde büyük bir emek ve iş gücü olduğunu ve çay fiyatları açıklanmadan önce çay hasadının başlamaması gerektiğini belirten Ocaklı, "Çay fiyatları hala açıklanmadı. İnsanlar kilogramını kaç paraya verdiğini hala bilmiyorlar. İktidara çağrı yapıyoruz; özel sektöre çiftçiyi, üreticiyi mahkum etmeyin. Yaş çay kanunu olmadığı için çiftçiler fırsatçılığa mahkum ediliyor." dedi.

Özel sektörün açıkladığı gibi yaş çayın kilogramının 19 lira olması halinde çiftçinin üretimini sürdürmesinin mümkün olmadığını savunan Ocaklı, "Yasal düzenleme olmadığı için teklif edilebilecek rakamları çiftçinin reddetmesi gibi bir seçeneği yok. Ekmeğin artışı neyse çayın artışının bu olması gerektiğini söylüyoruz." diye konuştu.
Tahsin Ocaklı, yaş çay kilogram alım fiyatının en az 25 lira olarak açıklanması gerektiği ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bunun altında açıklanmış fiyat, üreticiyi yoksulluğa mahkum etmeye devam etmektir. Bu durumda çay üreticisi demokratik gösteri hakkını kullanarak fiyat farkını istemeye devam edecektir. Bugün veya yarın açıklanacağını düşündüğümüz çay fiyatının mutlaka 25 TL'nin altında olmaması karar altına alınmalıdır. Çay üreticisini koruyan, kollayan bir modelleme getirin. Eğer iktidar olarak bunu yapmazsanız bir hafta içinde hazırladığım çay kanunu teklifini Meclis'e getireceğim. Üreticinin yanında olup olmadığınızı çay üreticisi görecektir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı