02.07.2020, 11:21 121

KURBAN KESİMİNİZ İÇİN EN İYİ SEÇENEK

Kızılay bu yıl  vekaletle kurban kesimi fiyatlarını yurtiçi için 1050 TL, yurtdışı için 850 TL olarak açıkladı.

                Merdiven altı olmayan ciddi yardım dernekleri de üç aşağı beş yukarı aynı fiyatlarla vekaletle kurban  kesim fiyatlarını açıklamış bulunuyor.

                Ancak baktığımda çoğu zaman ismini bile ilk defa duyduğum, kurbandan kurbana ancak adlarını gördüğüm bir takım merdiven altı diyerek tabir ettiğim, kendilerine yardım derneği adı veren dernekler öyle uçuk kaçık fiyatlarla kurban bağış kampanyası yapıyorlar ki aklım havsalam almıyor.

                Yahu, gerçekten kurban mı kesiyorsunuz, kurban adı verdiğiniz bir takım kemik torbalarını toplayıp onları mı boğazlıyorsunuz belli değil.

                Neyse, şimdilik bu konumuzun dışında.

                Gördüğüm kadarıyla gerek Türkiye’de, gerekse de yurtdışında en sağlıklı kurban kesim işini Türk Kızılay’ı yürütüyor.

                Geçen yıl Türk Kızılay adına gözlemci olarak vekaletle kurban kesimini izlemek üzere Lübnan’a gitmiştim. Yaklaşık 300 kurbanlık sığır Türkiye’deki bağışçılar adına Lübnan’da kesilecekti. Biz de Kızılay adına kesilecek kurbanlıkları gözlemlemeye ve kesim dağıtımı izlemeye gitmiştik.

                Arefe günü şehir dışında olan ve hayvancılığı profesyonel olarak yapan firmanın hayvan çiftliğine partnerimiz rehberliğinde ulaştık.

                Sığırların hepsi son drece bakımlı ve besiliydi. Kızılayın belirlediği sağlık ve kilo kriterlerine uygun olarak seçilmiş, bizim gözlemlememizi ve onay vermemizi bekliyorlardı.

                Aynı çiftlikte azda olsa başka yardım kuruluşlarının ayırmış oldukları kurbanlıkları da görme imkanına kavuşmuştuk.

                Hayvanları kontrol edip, kriterlere uygun olduklarını onayladıktan sonra bayram sabahı kesimhanede buluşmak üzere ayrıldık.

                Bayram namazını kesimhanenin yanındaki temiz ve düzenli tutulmuş mescitte kıldık. O zamana kadar da kurbanlık hayvanlar kamyonlarla kesimhaneneye getirilmişlerdi.

                Kesimhane son derece modern ve hijyenik bir şekilde profesyonelce yapılmış, hayvanlar kendilerine ayrılmış koridordan tek sıra haline getirilmiş, koridorun sonundaki kapaklar açılarak kesime alınacak halde bekliyorlardı.

                Kasapların hepsi (yaklaşık 10 kasap bulunuyordu)  Kızılayın verdiği üzerlerinde hijyenik önlükler, başlarında boneler ve yüzlerinde maskeler ve ellerinde eldivenlerle bizleri bekliyorlardı.

                Veterinerimiz kesime gelen hayvanların son kontrollerini yaptı, köyün imamı dualarını okuyup hep beraber “Amin” dedirttikten sonra kesimler önce bağışçı isimleri okunarak başladı.

                Sistem o kadar otomatik işliyordu ki kesilen hayvanların etleri masada eşit parçalara ayrılıyor, oradan kasalara, kasalardan taşıyıcı arabalara, oradan da dağıtılmak üzere soğutucu kamyonlara yükleniyordu.

                Bu arada bağış etinden almak üzere yüzlerce insan mescidin önünde toplanmış, kurulan masalardan fişlerini alıp bizleri beklemeye başlamışlardı. Etler eşit şekilde parçalanmış ve Kızılay poşetlerine konulmuş bir vaziyette kurulu masaların arkasına getirildi ve hiçbir izdihama neden olmadan seri bir şekilde fişini alıp bekleyen insanlara dağıtıldı.

                Şimdi de oralara ulaşamayanlara sıra gelmişti. Soğutucu kamyonlara yüklenen etler daha önce partner kuruluşumuz tarafından tespit edilen yoksul insanların evlerine kadar ulaştırılıp dağıtıldı.

                Öyle ki Lübnanın Suriye sınırında kalan ve belediye başkanı bile Türkmen olan bir bölgeye kadar ulaşıp, bizleri gözyaşları ile karşılayıp Türkçe konuşan insanlara kadar gidildi.

                Üç günün sonunda adeta Lübnanın her tarafını karış karış dolaşmış, kurban etleri dağıtılmış, Türkiye’nin selamları etlerle birlikte muhataplarına ulaştırılmıştı.

                Kızılay’ın bu titiz çalışmasının gözlemlerini hem bizzat yapmış, hem de Kızılay Genel Merkezine resimleriyle birlikte raporlamıştık. Dönüşümüz yüreklerimizdeki tatlı bir huzurla olmuştu.

                Düşünün ki aynı yıl 57 ülkede daha bu şekilde kurbanlar Kızılay tarafından kesilmiş ve dünyanın yoksullarına Türk halkının selamlarıyla dağıtılmıştı.

                Türkiye’deki kesimler zaten Et Balık Kurumunun hijyenik tesislerinde yapılıyor, etler kuşbaşı ve kıyma olarak konserve haline dönüşüp iyilik yılboyuna yayılıyordu.

                Konserve kurban etleri yıl boyunca ihtiyaç sahibi insanlarımızın evlerine Kızılay şubelerimiz vasıyasıyla ulaştırılıyor, sadece bir bayrama mahsus kılınmıyordu.

                Sizler de iyiliği yıl boyuna yaymak istiyor, gönül huzuru ile kurbanlarınızın kesimini yapmak istiyorsanız Kızılay en iyi seçenek olarak sizleri bekliyor. 01.07.2020

Yorumlar (1)
Mehmet Ali ÖNLEN Sapanca’dan Selamlar 4 yıl önce
Kızılay’ın bu titizliğini bilmiyordum aydınlatığınız için teşekkürler Şemsettin Günay Bey
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı