Sokaklarda son dönemde artan çocuk şiddeti ve suç örgütlerinin çocukları istismar etmesi, mevcut infaz sistemini yetersiz kıldı. TBMM bünyesinde çalışmalarını tamamlayan Araştırma Komisyonu'nun raporu doğrultusunda hazırlanan 18 maddelik yeni kanun teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
15-18 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA MÜEBBET CEZASI
Teklifin en çok konuşulacak maddesi, ceza indirimlerinin sınırlandırılması oldu. Kasten öldürme ve ağırlaştırılmış yaralama gibi suçları işleyen 15-18 yaş grubu çocuklar için hakimin takdir yetkisi genişletiliyor.
Eğer suçun işleniş şekli ve çocuğun daha önceki sabıka durumu uygun görülürse, ceza indirimleri uygulanmayacak. Böylece, '15-18 yaş arasındaki çocukların, yukarıda saydığım o şartlar yerine geldiği takdirde, yine hakimin takdir yetkisiyle müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasına yönelik bir düzenleme hayata geçirilmiş durumda'
SUÇA AİLE DE ORTAK OLACAK
Sadece çocukların değil, ebeveynlerin de sorumluluğu artıyor. Tasarı kapsamında, çocuklarını suçtan uzak tutamayan veya denetim yükümlülüğünü yerine getirmeyen ailelere yönelik yeni yaptırımlar gündemde.
7 KANUNDA KÖKTEN DEĞİŞİM
Düzenleme sadece TCK ile sınırlı kalmıyor; 7 farklı kanunda yapılan değişikliklerle infaz sürecinin tamamı rehabilite edilmeye çalışılıyor. Suçun önlenmesi ve can güvenliğinin korunması adına 18 maddelik bu paket, toplumsal huzur vurgusuyla hazırlandı. Çocukların korunması ve rehabilite edilmesi kadar, suç işleyenlerin 'infaz adaleti' ile karşılaşması bekleniyor. Gözler şimdi kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine ve muhalefetin bu sert düzenlemelere vereceği yanıtlara çevrildi.
Next




