21.02.2022, 21:32 288

Öğretmen

Okuldan uzak geçirdiğimiz yaklaşık iki yıl boyunca okulun ne kadar önemli olduğunu herhalde hepimiz idrak etmişizdir. Arkadaşlarıyla oynayamadan, etkileşime giremeden, yakın çevresi dışında kimseyle görüşmeden geçen zaman çocuklar için ne büyük kayıptı. Ivan Illıch, “Okulsuz Toplum”[1] adlı kitabında gereksizliğini savunduğu okul, yerini hiçbir şeyin alamayacağı önemli bir kurumdur.

Onu bu kadar önemli kılan şüphesiz öğretmenlerdir. Teknolojinin bilgiye ulaşmayı kolaylaştırdığı günümüzde, öğretmen sadece bilgiyi aktaran değil onu nasıl kullanacağı konusunda da öğrenciye yön verendir. Bu nedenle öğretmenin “iyi insan” inşa etmedeki rolü azalmamış, aksine artmıştır.

Okullar açıldığında öğrenciler kadar ben de sevinmiştim elbette. Ancak öğrencilerde bazı davranış bozuklukları gözlemlemiştim. Nerede nasıl konuşacaklarını bilemiyor, bazıları aşırı agressif, bazıları aşırı içine kapanık olmuştu. Bunun dışında teneffüslerde sık sık düşen, bir yerini yaralayan çocukları da unutmamak lazım.

Her şeye rağmen okulda olmak hepimize çok iyi geldi. Öğrencilerin gözlerindeki ışıltıya tanıklık etmek, dünyanın tüm sıkıntılarını unutturan bir andır benim için. Onların gözlerindeki ışıltıyı söndürmeyen, derslerdeki başarıya odaklı değil, hayat yolundaki “başarıya odaklı” olarak öğrencilere yol gösteren öğretmenler, yıllar geçse de onların hatıralarında ne derin izler bırakacaktır kimbilir!

Hafızamızı yoklarsak hepimizin zihninde öğretmenlerimize dair hatıraların biriktiğini görürüz. Ölünceye kadar peşimizi bırakmayacak, geçmişimizi güzel ve anlamlı yapan çoğunlukla da insanlarla yaşadıklarımız değil midir?

Örneğin ilkokula başladığım ilk günlerde bugün bile hala sebebini anlayamadığım, küçücük ellerimize acımasızca vurulan çubuğun acısını hala hissederim. Bütün sınıf ayağa kalkmış, küçücük avuçlarımız açık bir şekilde sıranın bize gelmesini beklediğimiz o korku dolu öğleden sonrayı nasıl unutabilirim. Üstelik bunu yapan bir kez bile güldüğünü görmediğim bir kadın öğretmen, bir anneydi. Yıllar sonra onu gördüğümde görmezlikten gelmeyle, karşısına çıkıp "gülümsemenin ne büyük nimet olduğunu ve bunu bizden neden esirgediğini sorma" isteği arasında kalmış, nihayetinde başımı çevirip görmezlikten gelmiştim.

Öğretmenlik kariyer veya dolgun bir ücret karşılığı yapılacak bir meslek değildir. Öğretmenleri belirli bir unvan ile hiyerarşik sıralamaya tabi tutarak yapılan her “yenilik” çocukları kendi çocuğu gibi seven, onlara emek veren öğretmenlere yapılmış bir haksızlıktır.

Yıllar sonra dost sohbetinde geçmişi yâd eden birinin:

Bir………………dersi öğretmenim vardı……….. Hoca. Ne çok severdim onu.” diye bir cümlelik de olsa hatırlanmak; karşılaştığı eski, belki de çok eski öğrencisiyle sıcak, samimi bir sohbetin verdiği saadet ve onur, bir öğretmen için dünyanın tüm unvanlarına değer…

 

[1] Ivan Illich, “Okulsuz Toplum” Çev., Mehmet Özay,(İstanbul:Şule Yayınları, 2016)

Yorumlar (3)
Meryem Dursun 2 yıl önce
Tebrik ederim Figen öğretmenim.Öğretmen eğitir,öğretir,şekil verir.iyi ki güzel çocuklar yetiştirmişiz.İyi ki öğretmen olmuşuz.
Nefide Yüce 2 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş teşekkür ederiz.Bu yazıda biliyorum ki hepimizin hayat hikayesinden birşeyler var.Değerli olmak ve kıymetli olmak arasındaki hassas çizgi varya işte onu hissettiriyor sanki.Öğretmen olmak birinin hayatında kıymetli kalabilmektir.Yoksa birlikte geçirilen sürenin ne önemi olabilir ki Figen hocam yazınızı okudukça her öğretmenler gününde bir hediye rahmetli sınıf öğretmenimin arkasından okuduğum Yasin Suresinin ne güzel bir anlamı olduğunu hissettim..Onu yaşarken görmezden gelemediğim gibi rahmetli olunca da gelemedim ...bu duyguları yaşattıpınız için teşekkür ederim size
Oya Beyazgül harika hocam tam da benim ilkokul anılarım olmuş ne benzer durumlara maruz kalmışız.Tebrik ederim yazınız çok duygulandırdı beni. 2 yıl önce
Tebrik ederim hocam
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:30
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:07
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı