30.01.2020, 14:06 25

Sosyal Medya Gerçeği ve Biz

Sosyal medya artık hepimizin hayatında azımsanmayacak bir yere sahip. Az ya da çok hepimiz sosyal medya bağımlısıyız desek yanlış söylemiş olmayız.

Sosyal medya bağımlılığı ve internet kullanımı bir tür hastalık olarakta literatürde yerini aldı.

İnternet Türkiye'de ilk defa 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlandı. Dünya internet kullanımına göre Türkiye'de internet yeni de olsa şuan interneti ve sosyal medyayı en çok kullanan ülkelerden birisiyiz.

Son zamanlarda yapılan birçok araştırmada,  Türkiye, Facebook, Twitter ve Instagram kullanımında dünyada birinci sıralarda.

Dünyada her 5 kişiden 2’si internet kullanırken, ülkemizde her iki kişiden birisi internet kullanmakta. Ülkemizde her 5 internet kullanıcısının dördü, sosyal medyaya girebilmek için internet kullanıyor. Gene dünyada her 3 kişiden birinin sosyal medya hesabı varken, ülkemizde her iki kişiden birinin sosyal medya hesabı bulunmaktadır.

Türkiye’de günlük olarak internette geçirilen ortalama süre 7 saatin üzerinde. Sosyal medya kullanımı da Dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Dünyada online nüfusun %65’si sosyal medyaya bağlanıyor. Türkiye’de ise bu oran %81’dir. Bu şu demektir: Kullanıcıların neredeyse yarısından fazlası sosyal medya hesabını her gün kontrol ediyor.

Cep telefonunda bulunan haberleşme uygulamaları da incelendiğinde; Facebook, WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter ve Instagram en sık kullanılan uygulamalar arasında olduğu görülüyor. Türkiye’deki kullanıcılar analiz edildiğinde günlük sosyal medya kullanımında da önceki yıllara göre ciddi artışların olduğunu görmekteyiz. Bu artışın da tüm yaş gruplarında olduğu gözleniyor.

Hal böyleyken sosyal medyanın etkileri konusunda tartışmalar da giderek artıyor. Ne kadar kullanılmalı? Ne kadar faydalı? gibi sorular hem uzmanlar hem de kullanıcılar tarafından sıkça sorulmaya başlandı.

  Peki sosyal medya kullanımı, bizi nasıl etkiliyor ve neler kaybettiriyor bunlara dikkat etmek gerekiyor.

 Genel olarak sosyal medya ile birlikte;

Aile hayatımız ve özelimiz kalmadı,

Sosyalleşiyoruz diye düşünürken a-sosyalleştik,

Gizliliğimiz son derece açık hale geldi,

Sevdiklerimize neredeyse hiç zaman ayıramaz olduk,

Depresyonlara sebep olmakta,

Çalışma performansımızı olumsuz etkilemekte.

Albert Einstein’in sosyal medya hakkında görüşü.

Korkarım ki bir gün teknoloji, insan iletişiminin ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak.

Sonuç sosyal medyanın esiri olduk.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ULfsgRytgig&feature=emb_title
Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı