28.03.2020, 21:04 27

VİRÜS VE EKONOMİK PAKET

İçinde bulunduğumuz bu günler geçtikten sonra sağlıktan çok, ekonomik yıkımlarla baş başa kalacağımız muhakkak. Değişik kesimlerde çeşitli mağduriyetler yaşanıyor. Özellikle alt gelir grubu ve ücretli kesimin durumu daha da vahim.

Ekonomik krize yönelik paket heyecan oluşturmadı. Elektrik, su, telefon, doğalgaz faturalarına, temel gıda maddelerine yönelik herhangi bir yardım olmadı ve neredeyse tüm sektörlerde fiyat artışları meydana geldi.

Krizden esas etkilenen kesim; kapanan atölyelerdeki işçiler, küçük esnaf, günübirlik kazanan pazarcı, inşaatta çalışan amele, AVM’lerde çalışan tezgâhtarlar, lokantalardaki garsonlar, otel temizlikçileri ve kapatılan hizmet sektörüne ait işyerlerindeki birçok çalışandır. İşsizler ordusundan söz etmiyoruz bile.

Kısa çalışma ödeneği de sigortalı işte çalışıp ara verenlere yarıyor. İşveren, çalışanını çıkarsa zalim patron oluyor. Çıkarmasa çarkı nasıl döndürecek? Piyasada işler durma noktasında.

Tedbirler kapsamında; sağlık durumu riskli olanlar ve yaşlıların çalışmasına izin verilmiyor. Kamudaki neyse de özel sektördekilerin hali ne olacak? Adamın zaten hastalığı nedeniyle gideri daha fazla, kendisi zorda, bir de hastasın evinde git yat deniliyor.

İki milyon kişiye yardım yapılacağı söylense de bu haber, halka güven vermiyor. Çünkü şeffaflık, dürüstlük, tarafsızlık ve güvenirlilik günümüz idarecilerinin en büyük problemi maalesef.

Açıklanan pakette en düşük emekli maaşının 1500 lira olacağı söylendi. Bu tam bir facia. İncili çavuşun “özrü kabahatinden büyük” hikâyesini hatırlatıyor. Halen 1150-1200 lira alan emekli 1500 alacak! 1500 lirayla karın tokluğu ile bile geçinilmez. Hele ki emeklilerin dramı herkesten fazladır.

Bir başka mağduriyetin yaşandığı sektör “eğitim”. Eğitime ara verildi ve okullara yardım yapılmadı. Öğrenci servis hizmetleri durdu. Özel okullarla ilgili bir açıklama yok. “Nasılsa telafi edilir” deniliyor.

Ücretli öğretmenler, derslere giremediği için mağdur. İşçi çıkartmayın sabredin diyen hükümet, kendi çalışanına para veremeyeceğini söylüyor. Her şey halkın sorumluluğunda gibi bir anlayış var. Sosyal devlet anlayışı ciddi bir şekilde gözden geçirilmelidir.

Açıklanan paket, yine holdinglere yarayacak gibi duruyor. Bol bol kredi tahsis edilerek, borçlar bir süreliğine ertelendi. Kamuoyu baskısı karşısında, sanki karşılıksız lütufta bulunuluyormuş gibi esnafa da kredi paketleri açıklandı.

Açıklanan pakette; uçak biletlerinde KDV yüzde 18’den 1’e indi. Otelde konaklama vergisi kalktı. Uçaktaki indirim bir acayip, hem gezmeyin deniliyor hem gezme teşvik ediliyor. Hem evinden çıkma deniliyor hem de otellerden vergi kaldırılıyor. Bir de konut kredilerine kolaylık sağlandı. Bu şekilde mi virüsle mücadele edilecek? İlginç.

Anlaşılan güç odakları ve lobiler tuttuğunu kopardı. Alt gelir grubu ise yine ezilmeye mahkûm bırakıldı. Acilen paketin gözden geçirilmesi ve ezilen kitlelerin hesaba katılması gerekiyor. Aksi halde bu kriz sonunda ülkemizi büyük bir sosyal facia bekliyor, acilen tedbir alınmalı.

Şu an sokaklar boş ama evlerin içi dert ve tasa dolu, geçim sıkıntısı en büyük problem. İşini kaybeden insana, “aç kal, ama yeter ki evde kal” denmeyeceği bilinmeli. Bu noktada yeni bir tedbir paketi çok acilen açıklanmalı, kepenk kapatan esnafın, işsiz kalan insanların ve geniş halk kitlelerinin yarasına merhem olunmalıdır.

 
Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:55
Güneş 05:29
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı