ABD İsrail için seferber oldu! Öyle bir kurumu tehdit ettiler ki...

ABD Kongresi, Gazze'de savaş suçları işlemekle suçlanan üst düzey İsrailli yetkililere karşı tutuklama emri çıkarmaya karar vermesi durumunda, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yanıt vermeyi amaçlayan bir yasa tasarısı hazırlama sürecinde....

DÜNYA 30.04.2024, 11:30
2
ABD İsrail için seferber oldu! Öyle bir kurumu tehdit ettiler ki...
Yasa, UCM'nin İsrailli yetkililere karşı tutuklama emri çıkarmasını engellemek amacıyla misilleme olarak hazırlanıyor. Amerikan haber kaynağı Axios'a göre bu, UCM'nin bazı yetkililerine yönelik yaptırımları da içerebilir.
Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin UCM soruşturmasını desteklemediğini ve mahkemenin yetkisini sorguladığını söyledi. Jean-Pierre, "Onların bu yetkiye sahip olduğuna inanmıyoruz" dedi. Axios'a konuşan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, Senatör Tom Cotton'un ABD ve ortaklarını hedef alan soruşturmaların bir parçası olan UCM yetkililerine yaptırım uygulama önerisini yansıtan bir Meclis yasa tasarısının açıklanmasını da beklediğini söyledi.

Temsilci Brad Sherman ayrıca ABD'nin, UCM'yi kuran Roma Tüzüğü'ne "imzacı olarak kalıp kalmadığımızı düşünmesi" gerektiğini söyleyerek, "Antlaşmayı onaylayan bazı ülkelerle, örgütü desteklemek isteyip istemedikleri konusunda konuşmayı düşünmeliyiz" dedi. İsrail yanlısı Demokrat milletvekilleri Temsilci Ritchie Torres ve Senatör John Fetterman da olası tutuklama emirleriyle ilgili endişelerini dile getirerek hem Kongre'den hem de ABD Başkanı Joe Biden'dan bunların engellenmesi için harekete geçme çağrısında bulundu.

Sherman bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, "Kongrenin böylesine saçma bir kararın sonuçlarını sağlayacağını biliyorum." dedi. ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson olası tutuklama emirlerini "utanç verici" ve "kanunlara aykırı" olmakla eleştirdi ve ilgilenilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Johnson, "Biden yönetimine karşı çıkılmazsa, UCM Amerikalı siyasi liderlere, Amerikalı diplomatlara ve Amerikan askeri personeline karşı tutuklama emri çıkarma konusunda benzeri görülmemiş bir güç yaratabilir ve üstlenebilir" dedi. Biden yönetimini "UCM'nin derhal ve net bir şekilde geri çekilmesini talep etmeye" ve "böyle bir iğrençliği önlemek için mevcut her aracı kullanmaya" çağırdı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:22
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:48
Yatsı 21:18
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı