Adana'da soğan fiyatları düşüşte! Turfanda soğanın kilosu 5-6 lira!

Türkiye'nin turfanda soğan ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Adana'da soğan hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Bu bolluk, fiyatlara da yansıyor. Tarlada kilogram fiyatı 5-6 liraya kadar düşen soğanlar, sofralara da daha ucuz fiyatla ulaşmaya başlıyor.

EKONOMİ 23.05.2024, 14:10
2
Adana'da soğan fiyatları düşüşte! Turfanda soğanın kilosu 5-6 lira!
Adana'da soğan hasadı tüm hızıyla devam ediyor! Türkiye'nin turfanda soğan ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Adana'da, tarladaki soğan fiyatları son zamanlarda düşüşe geçti.
Geçtiğimiz aylarda kilogramı 17-18 liraya kadar çıkan soğan, şu anda 5-6 liraya satılıyor.
Mutfakların vazgeçilmezi 'kırmızı altın' soğan, Adana'da tüm hızıyla hasat ediliyor. Bu yıl 20 bin 500 dönüm alanda ekilen soğanlarda dönüm başına 4-6 ton arası rekolte elde ediliyor. Soğan elçileri tarafından özenle toplanan soğanlar, kamyonlara yüklenerek Türkiye'nin dört bir yanındaki sofralara ulaşıyor. Ancak bu bolluk, fiyatlara da yansıyor. Tarladaki soğan fiyatları 1 ayda 10 lira düşerek 5-6 liraya kadar geriledi. 
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuşmasında şunları söyledi:
Yurt dışı ve Rusya bölgesine de soğanların gönderildiğini belirten Doğan, “Ancak soğan para kazandırmadığı için bu aralar iç piyasada tüketiliyor. Adana’da bu yıl soğan ekimi az oldu, bir kısmını da hastalık vurmasına rağmen umduğumuz gibi para etmedi. Şu ana kadar Adana’da soğan hasadının bitmesi gerekiyordu ancak birçok noktada tarlaya dahi girilmemiş. Soğanın fiyatının yükselmesi bekleniyordu ama hiç de öyle görünmüyor” şeklinde konuştu.
Marketlerde alış-satış fiyatının yazılması gerektiğini dile getiren Mehmet Akın Doğan, "Çünkü alan tüketici marketin kaç lira kazanıp kazanmadığını görsün. 5-6 liradan satılan soğan, marketlerde 15 liradan satılıyor. Arada inanılmaz bir fiyat farkı var, bu makasın açılmaması gerekiyor" dedi.
“Soğan ilk çıktığı günlerde 18-20 liradan piyasaya girdi. Günden güne fiyatlar düştü ve şu an tarladan marketlere 5-6 liradan satılıyor. Soğanın söküm maliyeti 3 lira. Geriye kalan 3 lira tüccara kalıyor. İlk çıktığında tüccar pahalı aldığı için 2 hafta para kazandı. Sonrasında fiyatlar düştü ve tüccar şu an para kazanamıyor.” 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Haziran 2024
İmsak 03:26
Güneş 05:12
Öğle 12:44
İkindi 16:36
Akşam 20:07
Yatsı 21:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı