AK Parti'li vekilden dikkat çeken gübre patates hesabı!

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, tarımda öldük, bittik eleştirilerini kabul etmediğini belirterek, yaptığı patates hesabı dikkat çekti.

EKONOMİ 18.09.2021, 08:10
12
AK Parti'li vekilden dikkat çeken gübre patates hesabı!
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, çiftçi gübre fiyatlarından dert yanarken, yaptığı patates hesabı dikkat çekti. Özkaya, "Geçen hafta Şuhut’un köylerini, Dinar'ın köyleri ve Sandıklı'nın köylerini gezdik. Bana bir vatandaşımız patateste sıkıntı yaşadığını söyledi. Gübrenin fiyatından bahsetti. 7000 liraya tohum aldıklarını söyledi. Tek tek hesapladım ve yaptığı masrafın en üstünden not aldım. Toplamda bir dekar alana 3000 TL masraf yapmış. Kaç ton patates alıyorsunuz diye sordum; 4 ton dedi. O gün agria patates 1 buçuk liraydı" dedi. 

Özkaya'nın çiftçi gübre ve tohum fiyatlarından dert yanarken, kendisinin yaptığı hesapla çiftçinin bir dekar alandan elde ettiği patates ile yaptığı masrafın iki katını kazandığını ortaya koymaya çalışması dikkat çekti.

Özkaya şöyle konuştu: "Biz Avrupa'da tarımda bir numara ülkeyiz. Türkiye Avrupa'nın bir numaralı tarım üreticisidir. İhracatta öndeyiz. Ben ‘tarımda öldük, tarımda bittik’ kısımlarını kabul etmiyorum. Geçen hafta Şuhut’un köylerini, Dinar'ın köyleri ve Sandıklı'nın köylerini gezdik. Bana bir vatandaşımız patateste sıkıntı yaşadığını söyledi. Gübrenin fiyatından bahsetti. 7000 liraya tohum aldıklarını söyledi. Tek tek hesapladım ve yaptığı masrafın en üstünden not aldım. Toplamda bir dekar alana 3000 TL masraf yapmış. Kaç ton patates alıyorsunuz diye sordum; 4 ton dedi. O gün agria patates 1 buçuk liraydı. Bu hafta sonu kardeşimin düğününe Kusura köyünden bir abimiz geldi. Kaç para hocam dedim; Vekilim az önce İstanbul'dan bir komisyoncu aradı. Hocam 2,5 lira vereyim, 500 ton bağlayalım paranı da nakit sökmeden göndereyim dedi. 2,5 liradan verilirse karını siz hesap edin.

Buğday ve arpa da çiftçilerimiz kuraklığa bağlı olarak zarar yaşadı. Kuraklıktan dolayı ürün elde edemediler. Onları da tabii tarımsal desteklemelerimiz ile destekleyeceğiz. Gübre konusunda da Ticaret bakanımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Türkiye'den gübrenin ihracatı ile ilgili sınırlama getirildi. Hiçbir şekilde Türkiye'den gübre ihraç edilmeyecek. Öncelikle bizim ihtiyacımız olan her şey ülkede kalacak. Mutlaka gübre fiyatını düşürmek ve üreticimizi desteklemek istiyoruz. Bu konuda çiftçilerimiz ile %100 aynı kanaatteyiz" 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı