Bakan Fidan ve Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ortak açıklama yaptılar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidani Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ile görüşme gerçekleştirdi. İki Bakan toplantı sonrası ortak basın açıklaması yaparak, işbirliği mesajları verdi.

GÜNDEM 20.04.2024, 14:10
1
Bakan Fidan ve Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ortak açıklama yaptılar
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ağırladı. İki bakan toplantı sonrasında basın mesauplarına ortak açıklamalar yaptı. Yapılan açıklamada ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliği ve Mısır'daki 3 milyar dolar değerindeki yatırımları görüştü.
Bakan Fidan, Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacminin 8 milyar dolar değerinde olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında ortaya konan 15 milyar dolarlık anlaşma kapsamında limanların tekrardan sefere açılması bekleniyor.
Mısır'la Türkiye arasındaki ikili ilişkilere ek olarak bakanlar, Gazze başta olmak üzere bölgesel sorunları da ele aldı. Bakanlar arasında Gazze'de durumun ciddiyeti ve atılması gereken adımlar görüşüldü.
Türkiye ve Mısır arasında önemli iş birliği alanı olan Libya, Sudan, Somali ve Etiyopya yaşanan sorunlarda görüşüldü.
Mısır Dışişleri Bakan Semih Şükri, mesajlarında Filistin devletinin kurulma hakkı olduğunun açıkladı. Filistin Devleti kurulmadığı taktirde Ortadoğu'daki sorunların devam edeceğini belirtti
İşgalci İsrail kısıtlamaları nedeniyle Refah sınırından Gazze Şeridi'ne yardımların gönderilemediğini kaydeden Mısır Dışişleri Bakanı, Gazze'de acil bir ateşkes olması gerektiğini belirtti. Yardımların ulaştırılması konusunda acilen yeni gelişmeler kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.
İsrail'in ise işgalci devlet olarak Gazze'deki sivillere yardım ulaştırmak konusunda harekete geçmesi gerektiği belirtildi. Bakan Şükri, İran-İsrail geriliminin uluslararası toplumun dikkatini Gazze'deki trajik koşullardan uzaklaştırdığını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yaptığı açıklamada Ortadoğu'daki krizin nedeni olarak İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesi ve batılı devletlerin bu işgale göz yumması olduğunu açıkladı.
Bakan Fidan, "Gazze'de yapılması gerekenlerin altını çizdik" ifadelerini kullandı.Bakan Fidan, "Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır" ifadelerini kullanarak iki ülkenin coğrafyamızda da işbirliğini sürdüreceğini söyledi.
Bakan Fidan, "Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran- İsrail gerilimi yarın başka bir savaş türü obürgün başka bir iç karışıklık bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak, Mısır gibi diğer dost ülkelerle beraber baştan beri hep aynı şeyi söyledik. Eğer bu kriz hak ettiği biçimde çözülmezse Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir" diye konuştu.
Gazze'deki direnişi vurgulayan Bakan Fidan "Bu artık ezilenlerle ezenlerin savaşı olmaya başladı. Devletimiz Gazze ile ilgili çabadan bir saniye bile vazgeçmedi" dedi.
Krizin "küresel fay hatlarını" tetiklediğini belirten Bakan Fidan, tüm dünyanın Gazze'de yaşananlardan etkilendiğini belirtti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:41
İkindi 16:27
Akşam 19:36
Yatsı 21:01
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı