Bakan Yumaklı duyurdu! Balıkçılık av sezonu yarın sona erecek

15 Nisan Pazartesi günü, 2023-2024 balıkçılık av sezonu sona eriyor. Bu tarihten itibaren endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için av yasağı başlayacak. İşte detaylar..

EKONOMİ 14.04.2024, 16:05
Bakan Yumaklı duyurdu! Balıkçılık av sezonu yarın sona erecek
Balıkçılar dikkat! Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 15 Nisan Pazartesi günü, 2023-2024 balıkçılık av sezonu kapanacağını duyurdu. Bu tarihten sonra, endüstriyel avcılık yapan gemiler için av yasağı devreye girecek. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar ise yasaktan muaf olacak.

Sezonun birçok balık türünün avcılığı bakımından verimli geçtiğini belirten İbrahim Yumaklı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 15 Nisan Pazartesi günü sona erecek 2023-2024 balıkçılık av sezonunu değerlendirdi:

Bakan Yumaklı, av yasağının uygulandığı dönemde, halkın yaz sezonu boyunca küçük ölçekli balıkçıların yakaladıkları ve yetiştiriciliği yapılan balıklarla ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceğini vurguladı.

Sezon içi gerçekleştirilen kontrollerden bahseden Yumaklı, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığı hakkında kuralların belirlendiği ve dörder yıl sürelerle yürürlükte kalan tebliğlerin yürürlük sürelerinin 31 Ağustos'ta tamamlanacağını hatırlatan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

"Denizlerde av yasağının, endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini (gırgır ve trol) kapsayacağını, kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçıların ise bu yasaktan muaf olacağını ve avcılık yapmaya devam edebileceğini ifade ederek, 4,5 ayı kapsayacak bu dönemde ekonomik faaliyetlerine devam etmek isteyen balıkçıların, Bakanlıktan izin almak ve belirlenen kurallara uymak koşuluyla kara suları dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapabileceğini" belirtti.
"Bakanlıkça hem sürdürülebilir balıkçılığın temini hem de yasalara uygun avcılık yapan balıkçıların haklarını korumak için denizler, iç sular, karaya çıkış noktaları, nakil güzergahları, balıkçı gemileri, balık halleri, balık unu-yağı fabrikaları ve perakende satış yerlerinde 7 gün 24 saat denetimler yapıldı. Geçen yıl gerçekleştirilen toplam 171 bin 219 denetim kapsamında kaçak avcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konularak, 6 bin 527 kişi ve iş yerine 74 milyon 12 bin 121 lira idari para cezası uygulandı. Öte yandan kurallara uygun avlanmayan 78 gemiye el konularak mülkiyetlerinin kamuya geçirildi."
"Önümüzdeki sezon için, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonundan gelecek rapor, iklim değişikliği ve sektörel gelişmeler göz önüne alınarak tüm paydaşların görüşleriyle su ürünleri konusunda uzman bilim insanlarından oluşturulan 'Bilimsel ve Teknik Tavsiye Kurulu' tarafından hazırlanacak raporlar dikkate alınacak. Koruma kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilirlik temelli yeni kurallar uygulamaya alınmış olacak. Ülkemizin sucul zenginliğinin bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal etkenler dikkate alınarak sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesi için balıkların üreme ve büyüme döneminde getirilen yasaklara uyulması balık ve balıkçıların geleceği açısından önem arz etmekte."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı