BMGK, İran - İsrail gündemi ile acil toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran'ın katil İsrail rejimine yönelik füze saldırısı sonucu olağan üstü toplandı. Söz konusu birleşimde taraflara azami itidal çağrısında bulunuldu.

DÜNYA 15.04.2024, 07:50
4
BMGK, İran - İsrail gündemi ile acil toplandı
İran'ın Siyonist İsrail'e yönelik saldırısının ardından acil toplanma kararı alan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) taraflara azami itidal çağrısında bulundu.

Toplantıda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da artan gerilimin dünya için tehlikeli olduğunu ifade ederek "Şu anda itidal ve tansiyonu düşürme zamanı." dedi.  Guterres, "Orta Doğu'da birçok cephede askeri karşılaşmalara neden olabilecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır." yorumunda bulundu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres Gazze'ye insani yardımların ivedi şekilde ulaştırılması ve rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini belirterek acil ateşkes çağrısında bulundu. Konuşmasının sonunda ise "Ne bölge ne de dünya yeni savaşları kaldırabilir." dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını ve uluslararası güvenliği tehdit ettiğini savunarak yaptırım çağrısında bulundu. İngiltere ve Fransa da benzer açıklamalarda bulunarak İran'ı kınadı.

Rusya'dan Tepki: Rusya, toplantıda İsrail'in Şam'daki İran misyonuna saldırısını gündeme getirerek kınama kararının engellenmesine tepki gösterdi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, bu saldırının savaş nedeni olduğunu ve uluslararası hukuka açık bir ihlal teşkil ettiğini vurguladı. Nebenzia, BMGK'nin çifte standart uyguladığını ve İran'ın meşru müdafaa hakkı olduğunu savundu.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun da İsrail'in saldırısını kınayarak uluslararası hukuka aykırılık olduğunu belirtti. Jun, İran'ın misilleme saldırısının ise bölgedeki gerilimi tırmandırdığını ifade etti.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Ali Kerimi Makam, İsrail saldırısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve meşru müdafaa hakkı çerçevesinde İsrail'e misilleme yaptıklarını savundu. Makam, hava saldırılarının sivillere zarar vermeyecek şekilde planlandığını ve ABD'nin İran'a yönelik olası bir saldırıya orantılı şekilde cevap vereceklerini de sözlerine ekledi.

Katil İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran'ın saldırılarını kınayarak bölgesel barışı tehdit ettiğini savundu. Erdan, uluslararası toplumun İran'ı durdurmak için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı