Son Dakika

Çocuk katillerini ülkemizde istemiyoruz: İsrail diplomatik personeli Türkiye'ye geri gönderiyor

Siyonist İsrailli kaynaklar Middle East Eye'a yaptıkları açıklamada, Siyonist İsrail'in güvenlik gerekçesiyle altı aylığına geri çektiği diplomatlarını bu ayın başında Türkiye'ye geri göndermeye başladığını açıkladı.

DÜNYA 13.05.2024, 17:10
2
Çocuk katillerini ülkemizde istemiyoruz: İsrail diplomatik personeli Türkiye'ye geri gönderiyor
Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki soykırımları nedeniyle Türkiye'nin ihracat ve ithalat ambargosu uyguladığı Siyonist İsrail ile ilgili dikkat çekici bir iddia gündeme geldi
İsrailli bir kaynak MEE'ye "İsrail'in ayrılması güvenlik nedenlerinden dolayı olduğundan, İsrail diplomatlarını kademeli olarak geri göndermeye çalışıyor" ifadelerini kullandı. Bir Türk yetkilisinin de Siyonist İsrailli diplomatların görevlerine geri döndüğünü doğruladı.
Siyonist İsrail'in hamlesi, İkili ilişkiler bu ayın başında Ankara'nın İsrail ile ticareti tamamen askıya alması ve Gazze Şeridi'nde ateşkes ve insani yardımların engellenmemesi çağrısında bulunmasıyla yeni bir dip noktasına ulaştı. Geçtiğimiz yıl iki ülke ilişkilerini normalleştirmiş ve büyükelçilerini karşılıklı olarak değiştirmişti ancak kriz 7 Ekim'de İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmasıyla patlak vermişti.

Türkiye başlangıçta Siyonist İsrail'in sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetini eleştirmekten kaçınmış ve Hamas'ın sivillere yönelik saldırılarını kınamıştı. Ancak Gazze Şeridi'ndeki soykırımın artması sonrasında hükümetin tutumu zaman içinde değişti ve Türkiye ilk kez Kasım ayında büyükelçisini istişareler için geri çağırdı.
Türkiye'de Mart ayında yapılan yerel seçimlerde önemli kayıplar yaşayan Türk hükümeti, Siyonist İsrail'e yönelik eleştirilerini artırdı ve Netanyahu hükümetine karşı bazı adımlar atmaya çalıştı. Bu ayın başlarında Türkiye ayrıca Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına katılacağını açıkladı.

İsrailli kaynak, 7 Ekim saldırısından bu yana Türkiye'nin İsrail'deki diplomatik temsilciliğinin azaltılmadığını kaydetti. Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçiliği ve Kudüs'teki başkonsolosluğu açık tutuldu, sadece büyükelçi istişare için geri çağrıldı.
Kaynak, "Dolayısıyla ikili ilişkiler çok gergin olsa da olası riskleri dikkate alarak elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bu nedenle diplomatların dönüşü kademeli ve temkinli olacak” dedi.
Diğer yandan iddiaları doğrulayacak resmi bir açıklama iki başkentten de gelmedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:33
Öğle 12:50
İkindi 16:39
Akşam 19:57
Yatsı 21:27
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı