Son Dakika

Deprem ve kira artışları vatandaşı karavanda yaşamaya itti!

Türkiye ekonomisinde yaşanan kırılma nedeni ile vatandaşlarım alım gücü her geçen gün düşüyor. Artan barınma maliyetleri ise cep yakıyor. Üstelik çürük binalardaki dairelere istenen fahiş kira bedelleri ise cabası oluyor. Hal böyle olunca kara kara düşünen vatandaş ise çareyi karavan satın alarak kalmakta buluyor.

GÜNDEM 26.04.2024, 11:10
1
Deprem ve kira artışları vatandaşı karavanda yaşamaya itti!
Son yıllarda deprem, pandemi ve kira artışları gibi birçok faktör, vatandaşları alternatif yaşam şekillerine yöneltmiş durumda. Bu arayışın en gözde seçeneklerinden biri ise karavanlar. İzmir Kamp ve Karavan Derneği'nin verilerine göre, karavanları yılın tamamında yaşayanların sayısı her geçen yıl artıyor.

İzmir Kamp ve Karavan Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Mustafa Yokuş, karavanlara olan ilginin özellikle İzmir depremi, pandemi ve Kahramanmaraş depremi sonrasında arttığını belirtti.
Son 3-4 yılda karavan üreticilerinin sayısının da önemli ölçüde arttığını belirten Yokuş, Türkiye genelinde 1000'e yakın karavan üreticisi olduğunu ve bu sayının 10 yıl önce sadece 30 civarında olduğunu dile getirdi.
Yokuş ayrıca "Karavanlarda yaşayanlar konakladıkları yerden kovulduklarına ilişkin sürekli bize mesaj atıyorlar. Karavanlar çok fazla çoğaldı. Belediyelerin bu işe çözüm bulması gerekiyor. İnsanların refah seviyesi yüksek kamp alanlarında yaşamasını istiyoruz." dedi.

Öte yandan yüksek kira artışları, birçok kişiyi karavanda yaşamayı düşünmeye itiyor. Karavan sahiplerinin yüzde 20'si yılın 12 ayı karavanda yaşıyor.
2 senedir karavanda yaşadığını ve karavanın çok minimal bir yaşam tarzı olduğunu dile getiren Özmen, "Eğer geçmişte bir çadır yaşantınız varsa, karavan güzel bir yaşantı. Ama çok hijyenik, çok rahat bir yaşam istiyorsanız önce bir denemek için kiralayıp ondan sonra karar vermekte fayda var. Çünkü artıları ve eksileri var. En büyük artısı; kontağı açıp canınızın istediği yere çok rahat gidip, konaklayıp, geri dönebiliyorsunuz. Ben tek yaşıyorum, dedim ki 'Niye boşuna kira veriyorum, karavanda elektrik, su faturası yok'. Tek olunca yaşamak daha rahat oldu. 1+1 evde yaşamaktan bir farkı yok" diye konuştu.

Deprem ve pandemi sonrası yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli, karavanda yaşamayı cazip hale getiren bir başka faktör. Gençler, uzaktan çalışabildikleri için evlerini terk edip karavanda yaşamayı tercih ediyor. Ayrıca karavanda yaşayanların sayısının artmasına karşın, kamp alanları yetersiz kalıyor. Özellikle Ege Bölgesi'nde ve İzmir'de kamp alanlarının yetersizliği, karavanda yaşayanlar için bir sorun teşkil ediyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:32
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:39
Yatsı 21:05
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı