Dünyaca ünlü banka Societe Generale yıl sonu dolar tahminini açıkladı

Dünyanın sayılı yatırım bankalarından olan Fransız Societe Generale analisti Phoenix Kalen, yıl sonu dolar kuru tahminiyle ilgili dikkat çekici bir analiz gerçekleştirdi.

EKONOMİ 13.09.2021, 21:20
8
Dünyaca ünlü banka Societe Generale yıl sonu dolar tahminini açıkladı
Dünyanın en büyük bankalarından olan Fransız yatırım bankası Societe Generale dolar kuru için yıl sonu tahminini açıkladı. Ünlü banka vatandaşlara dolar kurunun yıl sonu itibariyle 8.85’e yükselebileceği yönünde uyarıda bulundu.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun faiz politikasının belirlenmesinde çekirdek enflasyonun baz alınacağını söylemesi dolar kurunda ciddi hareketlenmelere neden oldu.
Piyasalar da Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki PPK toplantısına gözler çevrildi. Yüzde 19 olan politika faizinde Kavcıoğlu’nun açıklamalarından yola çıkarak yüzde 16.25 oranındaki çekirdek enflasyonun baz alınacağı ve faiz indirime gidileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Son gelişmeler ışığında Fransız yatırım bankası Societe Generale de yıl sonu dolar kuru beklentisini revize etti. Societe Generale analisti Phoenix Kalen tarafından ortaya koyulan analizde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ekonomik canlandırma konusundaki siyasi baskıların altında kaldığı ortaya konuldu. Merkez Bankası’nın bu baskı altında faiz oranlarını çok erken indirme olasılığının yükseldiği belirtilirken Türk lirasının yıl sonunda dolar karşısında 8.85’e yükselebileceğine dair yatırımcılarının hazırlıklı olmalarını gerektiğini açıkladı.
Phoenix Kalen dolar kuru ve faiz özelinde yaptığı açıklamada “Özellikle gevşek para politikası konusundaki siyasi baskılar oluşmaya devam ettikçe, faiz oranlarını kısa vadede indirerek para politikasında hata yapma riski artıyor” diye belirten Kalen, “Piyasalar gelecek haftalarda TCMB’nin güvenilirliğini sorgularken, oynaklık büyük ihtimalle artabilir” ifadelerini kullandı.
Dolar kuru ise geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 8.40 TL’ye kadar geri çekilse de haftalık kapanışını 8.48 TL ile tamamladı. Yeni haftanın ilk işlem gününe ise kısmi bir düşüşle başlayan dolar kuru şu sıralarda 8.44 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı