Ekonomistten dolar yorumu! AK Parti'nin dolar kuru planı deşifre oldu

Dolar kuru, TÜİK'in enflasyon rakamını yüzde 18,95 olarak açıklaması sonrası Dolar/TL fiyatında geri çekilme yaşandı. Evren Devrim Zelyut, AK Parti'nin dolar kuru planı için çarpıcı yorumda bulundu.

EKONOMİ 03.08.2021, 13:20
11
Ekonomistten dolar yorumu! AK Parti'nin dolar kuru planı deşifre oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamını bugün açıkladı. Enflasyon oranı yüzde 18,95 olarak gerçekleşti. Bu gelişme sonrası iç piyasada dolar kuru 8,36’dan 8,30 TL’ye seviyesine geri çekilerek işlem gördü. Dolar kuru şu dakika itibarıyla 8,32 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar kuru üzerinde yaşanan bu geri çekilme piyasalarda bir kez daha ne olduğunu konusunda yatırımcısını meraklandı. Peki, dolar kuru bundan sonraki süreçte ne olacak? Dolar fiyatı piyasaları nasıl etkileyecek? İşte cevabı…
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Youtube kanalında dolar kuru hakkında değerlendirmelerini sürdürdü. Zelyut, AK Parti’nin dolardaki taktiği nasıl çalışıyor? Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Sanayi Odası verileri dolar ile ilgili neler söylüyor? Filmin sonu nasıl bitecek? Dolar neden düşüyor? Dolar nereye kadar düşecek? şeklindeki sorulara cevaplar verdi.
TÜİK’in açıkladığı son verilerle yüzde 19’a çıkan enflasyon oranları Merkez Bankası’nın bu ayki Para Politikası Kurulu toplantısındaki faiz kararını etkilemesi bekleniyor. Ekonomistler yükselen enflasyon karşısında Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidemeyeceği konusunda görüş birliğine sahipken dolar kuru da bu beklentinin satın alınmasıyla birlikte düşüşe geçti.
Evren Devrim Zelyut, “Bugün AKP’nin kafasında bir plan var. Bu planı eğer bilmezseniz yatırım kararlarınızda başarılı olamazsınız. Ekonomi, siyaset, finans iç içe girmiş durumda. AKP’nin kafasındaki plan eylülün ortasına kadar elindeki bütün mühimmatı kullanarak, Rus parası, Çin'den gelen, gurbetçi eurobond ihraçları, turizm vs., bunlarla basarak ve tabi bu arada dolar endeksi geriliyor. ABD 10 yıllıkları geriliyor. FED varlık alımlarını çekmeyeceğim yani saldığım dolarlar piyasada kalsın. Bunların etkisiyle Dolar/TL’deki düşüşü bir fırsata çevirmeye çalışıyor. Sonbahara kadar basa bildiğimiz noktaya kadar basalım doları 8 civarına indirelim. Ondan sonra dolar tekrar yukarıya doğru gittiğinde en fazla 8,70 - 8,80 yapar. Bizde buradan bir şekilde oyunu uzatmış oluruz. AKP’nin ana kurgusu doları 8,00 kadar indirip önünde kredi genişlemesi için bir yer açmaya çalışıyor. Kredi genişlemesine ihtiyacı var. Çünkü ekonomi durmuş durumda. İnsanların canı salgından dolayı yanmış durumda. Tekrar bir kredi pompa alacak. Ekonomi tekrardan bir döndürülecek ve böylece 2023 seçimlerinde ekonominin canlılığından faydalanarak millet ittifakı ile arasındaki makası kapatmaya çalışacak. Şimdi kredi pompaladığı zaman ne oluyor, kur yukarıya gidiyor. Çünkü vatandaş TL’den kaçıyor, faizler iniyor, dolara sığınıyor. Burada sonbahara kadar 8 hatta onların planına göre 7,90’a kadar kuru çekebilirlerse önümüzdeki dönemde faizleri indirdikleri zaman kur yukarıya doğru çıktığında maksimum 8,50 8,60’a kadar kur çıkacak diye bir plan program var.” dedi.
Evren Devrim Zelyut’un AKP’nin kafasında dolar kuru planını şöyle açıkladı: 
“Bir teknik sunum yapmıştık. Dolar/TL ile ilgili 8.51,5 iki aydır diyorum kritik bir seviye eğer aşağı geçilirse hedefler 8,38-8,25 ve 8,10 olabilir demiştik ki buraya doğru bir gerileme var. Neden geriliyor? Bunu da kısaca söyleyelim. Hemen Çin'den ve Rusya'dan gelen yüklü miktarda bir dolar girişi var dedik pansuman yapıyor. Gurbetçi dolar bozdurdu dedik. Hanehalkı bayramdan önce dolar bozdurdu dedik. Şirketlerin eurobond ihraçları var dedik ve turizm sezonu bir şekilde tam gaz devam ediyor. Bugün gelen iki veri de burada birtakım çekinceleri ortaya koydu. Şimdi ona geçmeden önce troll arkadaşlar yine yorumlar yazıyorlar. Diyorlar ki hani dolar 15 lira olacaktı. Dolar 15 lira olacak diyen kanal burası değil, kanalları karıştırıyorsunuz. Biz burada siyasi parti tutmuyoruz. Bazı arkadaşlarımızın siyasi parti tercihleri var diye ve bir ekonomi politikası yönetimi yanlış yapıyor diye biz onu eleştirdiğimizde lütfen bize algı yönetimi, algı ayarları çekmeyin. Neden diyeceksiniz?
Berat Bey döneminde 6,84 kuru tutuyorlardı dediki 8,50 olacak, kur 8,50’ye çıktı. Faiz artırıldı, kur düşmeye başladı. 6,40 diyordu bu arkadaşlar. Ne oldu? Ama satmayın dedik. Kur yine 8:50 oldu ve şimdi değerli arkadaşlarım kur da yine bir geri çekilme var. Bozuk plak gibi yıllardır biz aynı hikayeyi hep görüyoruz. Bütün bu hedefler tutuyor, bitcoin dedik.
Bugün AKP’nin kafasında bir plan var. Bu planı eğer bilmezseniz yatırım kararlarınızda başarılı olamazsınız. Ekonomi, siyaset, finans iç içe girmiş durumda. Nedir AKP’nin kafasındaki plan. AKP’nin kafasındaki plan yaz aylarında eylülün ortasına kadar elindeki bütün mühimmatı kullanarak rus parası, Çin'den gelen, gurbetçi eurobond ihraçları, turizm vs. Bunlarla basarak ve tabii bu arada dolar endeksine bakıyorsunuz o geliyor. Amerikan 10 yıllıkları geriliyor ve demiş ki ben daha varlıkları şimdi çekmeyeceğim. Yani saldığım dolarlar da piyasada kalsın. Bunların etkisiyle Dolar/TL’deki düşüşü bir fırsata çevirmeye çalışıyor.
Sonbahara kadar basa bildiğimiz noktaya kadar basalım doları 8 civarı indirelim. Ondan sonra dolar tekrar yukarıya doğru gittiğinde en fazla 8,70 8,80 yapar. Bizde buradan bir şekilde oyunu uzatmış oluruz.
AKP’nin ana kurgusu doları sekize kadar indirip önünde kredi genişlemesi için bir yer açmaya çalışıyor. Kredi genişlemesine ihtiyacı var. Çünkü ekonomi durmuş durumda. İnsanların canı salgından dolayı yanmış durumda. Tekrar bir kredi pompa alacak. Ekonomi tekrardan bir döndürülecek ve böylece 2023 seçimlerinde ekonominin canlılığından faydalanarak millet ittifakı ile arasındaki makası kapatmaya çalışacak. Şimdi kredi pompaladığı zaman ne oluyor, kur yukarıya gidiyor. Çünkü vatandaş TL’den kaçıyor, faizler iniyor. Dolara sığınıyor. Burada sonbahara kadar 8 hatta onların planına göre 7,90’a kadar kuru çekebilirler. Önümüzdeki dönemde faizleri indirdikleri zaman kur yukarıya doğru çıktığında maksimum 8,50 8,60 a kadar kur çıkacak diye bir plan programı var. Elbette ki ben bunu bir AKP’li konuşmadım, etmedim, bir yazılı kaynakta görmedim ama verilere baktığımızda olayın bu tarafa doğru gittiğini çok net görüyorsunuz. Tamamen 2023 seçimini almak için bir kredi genişlemesi, kredi genişlemesi içinde kuru çok fazla yukarı zıplatmamak lazım dur önce kura bakalım ondan sonra faizi indirip kurun da bir miktar yükselmesine eyvallah diyelim şeklinde bir genel taktik var ama bu taktik Eylül ‘ün sonundan sonra elinde patlayacak AKP’nin.
Neden patlayacak? Çünkü iki tane çok önemli veri geldi bakın bunlardan birisini Ticaret Bakanlığı açıkladı, genel ticaret sistemine göre Temmuz ayı ihracat rakamını, ithalat rakamını verdiler. Burada işte pansumanlar değil hep söylüyoruz arkadaşlar. İhracat gelirleri eğer artıyorsa sizin dolardaki düşüşünüz kalıcı olarak kalabilir. Pansumanla bu işler dönmüyor dedik ve 2021 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 10 artarak 16 milyar dolar oluyor. İthalat yüzde 17 artarak 20 milyar dolar  oluyor. Yani arada Temmuz ayında 45 milyar dolarlık bir fark var. Bakın burada ithalatın yukarıya doğru gittiğini görüyoruz ve burada altın ticareti hariç tutulduğunda 2021 yılı Temmuz ayında geçen 2021’in Temmuz ayında geçen yıla göre gerçekleşen rakamlara baktığımda ihracatın yüzde 11 arttığını görüyorum. 16 milyar ithalatın yüzde 30 arttığını görüyorum. 20 milyar dolar. Bakın altını devreden dışarıya çıkardığında. Enerjiyi hariç tuttuğumda Temmuz ayında enerji hariç ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.1. Enerji hariç ithalat ise yüzde 9,5 arttığını görüyoruz. Bakın buradan varmak istediğim nokta Türkiye'de ithalat ihracattan daha fazla durumda. Peki neden daha fazla durumda? Bunun cevabını da kim veriyor biliyor musunuz? İstanbul Sanayi Odası pmi rakamlarını açıkladı. Satın Alma Yöneticileri endeksi. İstanbul Sanayi Odası adına bir firma gidiyor sanayicilerle anket yapıyor. Burada 50 eşik değer 50 değerinin altında. Bugün ve yarına ilişkin imalat sanayi ile ilişkili beklentilerin kötü. 50’nin üstünde iyi olduğu görülüyor. Şimdi haziranda 51.3 olarak ölçülen pmi endeksi, temmuzda 54’e yükseldi. Peki bu ne demek arkadaşlar? Bu şu demek aynen rapordan okuyorum. Son anket verileri faaliyet koşullarında ocak ayından bu yana en güçlü iyileşmenin yaşandığına işaret etti. Girdi maliyetleri enflasyonu üst üste üçüncü ay artış gösterdi. Yüksek düzeyde kaydedildi. Anket katılımcıları girdi fiyatındaki yükselişi türk lirasındaki değer kaybına ve hammadde maliyetlerindeki artışa bağladı. Bu gelişmelerin sonucunda firmalar kendi satış fiyatlarını belirgin düzeyde anket ortalamasından daha yüksek oranda artırdı. Bakın iki sonuca geleceğim AKP’nin kafasındaki planın neden tutmayacağını dair. Birincisi şu, firmalar kuvvetten çıktıktan sonra salgından çıktıktan sonra çalışmaya başladılar ve çalışmaya başladıkça hammadde ithal etmeye başladılar. Bunu hep söylüyorum zaten işte bu rapor işte bu dediğimiz olayın delili olarak karşımızda duruyor ve hammadde ithalatı başladıkça da ne oluyor? Burada sizin dolar rezervlerinin erimeye başlıyor. Dolar rezervlerinin erimesi an itibariyle Dolar/TL düşüyor ama. Bu Dolar/TL'deki düşüşü sağlayan etkenler ortadan kalktıktan sonra yerini yükselişe bırakacak diyorum. Bu birincisi.
Yani çark döndükçe arkadaşlar ithalatı arttırıyor. Piyasayı raporunun dediği olay bu. Ben bile demiyorum ben önceden dedim ama beni doğruladı. İkinci olay şu girdi maliyetleri artıyor. Girdi maliyetinin artması demek. Enflasyon demek, enflasyon ne demek arkadaşlar liranın değer kaybı. Alın size iki tane etken var. Yani sonbahara kadar bu tatlı yaz havası devam edecek ama sonbahardan sonra hem ticaret Bakanlığından aldığımız ticaret verileri hem İstanbul Sanayi Odası'ndan aldığımız piyasa verileri bu mesut tablonun bozulacağını bize gösteriyor.
Gönül ister ki kalıcı olarak düşün ama bunun için reform yapılması lazım. Yani imalat sanayi dışa bağımlı çalıştıkça imalat sanayi Suriyeli çalıştırdıkça. Bu şu demektir. Düşük teknolojili üretim yapıyorsun, amele çalıştırıyorsun demektir. Bu işler düzelmedikçe, eğitim reformuyla kaliteli personeller iş gücüne girmedikçe arkadaşlar biz bu kuru ne yazık ki düşürmeyeceğiz.”
Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler, yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır. Manipülasyon, yatırım tavsiyesi, yönlendirme amacı içermez.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı