Son Dakika

Enoki mantarının 7 eşsiz faydası

Enoki mantarları, gevrek dokuları ve hafif lezzetleri ile bilinen çok yönlü, lezzetli bir mantardır. Kış mantarları veya altın iğne mantarları olarak da bilinen enoki mantarları, birçok mutfak türünde yer alır ve Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'daki bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir.

AİLE 16.04.2024, 10:40
1
Enoki mantarının 7 eşsiz faydası
Bir dizi yemeğe benzersiz bir tat ve aroma getiriyorlar ve uzun bir sağlık yararları listesiyle bağlantılı olabilirler. İşte enoki mantarlarının en önemli 7 faydası.
Enoki mantarları (Flammulina velutipes), lif ve B vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zengindir. Bir fincan (65 gram) çiğ enoki mantarı şunları içerir:
Enoki mantarları, vücudunuzun kolesterolü düzenlemek ve beyin sağlığını geliştirmek için kullandığı bir mikro besin olan niasin açısından özellikle yüksektir. Enoki mantarlarının her porsiyonu, vücudunuzun yağ asitlerini sentezlemek için kullandığı sağlıklı miktarda pantotenik asit (B5 vitamini) içerir. Ek olarak, enoki mantarları, sinir hücrelerinin işlevini düzenleyen tiamin açısından zengindir.
Enoki mantarları harika bir antioksidan kaynağıdır. Bu bileşikler, hücrelerinizi hasardan ve oksidatif stresten korumak için zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilir.Dahası, antioksidanlar kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi birçok kronik rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.Bir inceleme, enoki mantarlarının aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlar içerdiğini bildirdi:
İncelemeye göre, enoki mantarlarında bulunan tam antioksidan türleri ve miktarları, mantarların nerede yetiştirildiği ve belirli alt türler dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
İnsanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı test tüpü çalışmaları, enoki mantarlarının güçlü kanserle mücadele özelliklerine sahip olabileceğini düşündürmektedir.Örneğin, daha eski bir test tüpü çalışması, enoki mantar özütünün karaciğer kanseri hücrelerinin büyümesini engellemiş olabileceğini gösterdi.Başka bir test tüpü çalışması, enoki mantarları da dahil olmak üzere sekiz tıbbi mantar özütünün etkilerini test etti ve hepsinin meme ve rahim ağzı kanseri hücrelerinin yayılmasını azaltmış olabileceğini buldu.
Ayrıca, daha eski bir test tüpü çalışması, enoki mantarlarından ekstrakte edilen belirli bileşiklerin mide kanseri hücrelerinin büyümesini %95'e kadar baskılayabildiğini buldu. Ancak, bu çalışmaların test tüplerinde yapıldığını ve yüksek konsantrasyonda enoki mantarı ekstresi kullanıldığını unutmayın. Bu nedenle, normal gıda miktarlarında tüketildiğinde enoki mantarlarının insanlarda kanser gelişimini nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Araştırmalar, enoki mantarlarının kalp sağlığının çeşitli yönlerini desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.Örneğin, bir hayvan araştırması, enoki mantarı özü veya tozu tüketen hamsterlerin, kontrol grubundakilere kıyasla daha düşük trigliserit, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerine sahip olduğunu buldu.
Bir başka test tüpü çalışması, enoki mantarlarının antioksidan içeriğinin, atardamarlarda yağlı plak oluşumu ile karakterize edilen kalp hastalığı için bir risk faktörü olan aterosklerozun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır.
Ek olarak, birkaç eski hayvan çalışması, enoki mantar özütünün kan basıncını, kolesterolü ve trigliserit seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Yine de, enoki mantarlarının dengeli bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde kalp sağlığını nasıl etkileyebileceğini değerlendirmek için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
İlginç bir şekilde, bazı umut verici araştırmalar, enoki mantarlarının beyin fonksiyonlarını ve hafızayı geliştirebileceğini bulmuştur. Bir hayvan çalışmasında, enoki mantarlarından elde edilen belirli bileşikler, hafıza kaybıyla ilişkili belirli bir ilacın neden olduğu öğrenme ve hafıza bozukluklarına karşı korunmuştur. Dahası, enoki mantarı özü ile yapılan bu deneme tedavisi, beyindeki belirli antioksidanların ve nörotransmiterlerin seviyelerini artırdı. Başka bir hayvan çalışmasında benzer bulgular gözlemlendi ve enoki mantarı özütünün ginseng'de bulunan bir bileşik olan ginsenosidlerle eşleştirilmesinin Alzheimer hastalığı olan sıçanlarda beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini bildirdi.
Ek olarak, daha eski bir test tüpü çalışması, enoki mantar özütünün dikkat, öğrenme ve hafızayı düzenleyen bir nörotransmitter olan asetilkolinin parçalanmasını önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi. Enoki mantarlarını diyetinizde tükettiğinizde benzer faydalar sağlayıp sağlamadığını belirlemek için daha fazla çalışma yapılmalıdır.
Antioksidanlar ve diğer sağlığı geliştirici bileşiklerle dolu olan enoki mantarları, bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip olabilir. Bir hayvan çalışmasına göre, enoki mantarlarından elde edilen bileşiklerin farelere uygulanması, belirli bağışıklık hücrelerinin seviyelerini arttırdı.
Viral solunum yolu enfeksiyonu olan farelerde yapılan başka bir çalışmada, enoki mantar proteinleri, solunum yolu iltihabını azalttı. Diğer birçok test tüpü ve hayvan çalışması, enoki mantarı özütünün, sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olmak için bağışıklık hücrelerinin üretimini de artırabileceğini göstermektedir. Yine de, bu umut verici sonuçlara rağmen, insanlarda daha yüksek kaliteli çalışmalara ihtiyaç vardır. Bağışıklık sisteminizi daha sağlıklı ve sağlam hale getirmek istiyorsanız, enoki mantarları size enfeksiyonlara karşı ek savunma sağlayabilir.
Enoki mantarlarını yediğinizde, gevrek dokularını ve hafif lezzetlerini fark edeceksiniz. Hafif topraksı tadı, çeşitli lezzetli tariflerde işe yarar. Salatalarda çiğ olarak veya pişirilerek çorba, güveç ve patates kızartması gibi yemeklere eklenen enoki mantarlarının tadını çıkarın.Mantarları hazırlarken, kir veya kalıntıları gidermek için iyice yıkadığınızdan ve pişirildiğinde yumuşak ve duygusal hale gelebilecek sapları düzelttiğinizden emin olun.Gurme şefler genellikle enoki mantarlarını biraz yağ ve bir tutam tuz, susam yağı veya soya sosuyla soteler.Enoki mantarlarının tadını çıkarmanın lezzetli bir yolu için, onları risotto, ramen veya tahıl kaselerindeki diğer mantar türleri ile değiştirmeyi deneyin.
Enoki mantarları son derece besleyicidir ve her porsiyonda iyi miktarda lif, antioksidanlar ve B vitaminleri içerir.Ayrıca çok sayıda sağlık yararı ile ilişkilendirilmişlerdir ve kalp sağlığını, beyin fonksiyonunu, bağışıklığı ve daha fazlasını desteklemeye yardımcı olabilirler.Hepsinden iyisi, çok yönlü olmaları, hazırlanmaları kolay ve birçok farklı yemeği tamamlayabilecek benzersiz bir tada sahip olmalarıdır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı