Erzincanlı çiftçilere uyarı! Yağmurların tetiklediği "sarı pas" tehlikesi!

Erzincan'da son günlerde aralıksız devam eden sağanak yağmurlar, hububat tarlalarını sarı pas hastalığı tehdidi altına aldı. Yetkililer, çiftçileri bu konuda dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

AİLE 09.05.2024, 09:30
1
Erzincanlı çiftçilere uyarı! Yağmurların tetiklediği
Erzincan'da son günlerde yoğun şekilde yağan yağmurlar, hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığı riskini artırdı. Yetkililer, çiftçileri bu konuda dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

Yağmurlu havalar, sarı pas mantarının üremesi ve yayılması için ideal ortam oluşturuyor. Bu hastalık, hububat bitkilerinde yaprak dökülmesine, verim düşüklüğüne ve hatta ürün kaybına neden olabiliyor.

Erzincan'da son günlerde yoğun şekilde yağan yağmurlar, hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığı riskini artırdı.
Konu ile ilgili Erzincan Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi.

Yetkililer, 2023 yılında 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar alanda arpa ekimi yapılan bölgede, 2024 yılı üretim yılında da bu alanlarda çok büyük bir değişim beklenmediğini, ancak sulu tarım yapılan yerlerde hastalık riskinin yüksek olduğunu belirtti.
Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, çiftçilere uyarılarda bulundu.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, konuşmasında şunları kaydetti:

Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi.

Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini aktardı.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" diye konuştu.
"Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:20
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:51
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı