Et fiyatlarında fiyat artışı sürecek!

Bozulan arz talep dengesi et fiyatlarındaki fiyat artışını körükledi. Et fiyatlarının önümüzdeki 2-3 yıl boyunca cep yakmaya devam edecek.

EKONOMİ 19.03.2024, 10:50
Et fiyatlarında fiyat artışı sürecek!
Üretim yerine tüketime yönelen ülkemiz izlenilen yanlış politikalar nedeni ile hem tarım arazilerini hem de çiftçisini kaybetti. Yavaş yavaş gerileyen üretim ağı hayvancılığı da etkiledi. 
Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan ilaç fiyatlarının yükselişi, gider kalemlerindeki artış derken, canlı hayvan üreticisi enflasyona yenik düştü. Hal böyle olunca besicilerin sayısı azaldı, et fiyatları ise resmen uçtu.
Ekonomim yazarı Ali Ekber Yıldırım bugün kaleme aldığı yazısında et fiyatlarının önümüzdeki 2-3 yıl boyunca cep yakmaya devam edeceğini ifade etti. Yıldırım, yazısında Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu ve Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan arasındaki görüşmeye yer verdi..
Yıldırım, arz talep dengesindeki bozukluğun konuşulduğu görüşme için şu ifadeleri köşesine taşıdı:
"Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile görüşerek hayvancılıkta güncel gelişmeleri konuştu. Özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının seyri üzerinde durulan toplantıda bundan sonra et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği, en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde arz talebin dengeleneceği belirtilerek o zamana kadar et fiyatının cep yakmaya devam edeceği ifade edildi.
Kesim fiyatları yükselecek diye besiciler hayvanlarını ellerinde tutuyorlar. Sosyal medya paylaşımları bu konuda çok etkili. Bu paylaşımlar her zaman vardı ancak aynı zamanda kırsalda bulunan küçük işletmelerin sayısı ciddi anlamda azalmasına karşın büyüklerin pazarda toplamdaki payı artmış. Bu fiyat konusunda bir kısır döngü oluşturuyor. Tabii pahalılığın özünde piyasada üretimin azalmış olması yatıyor." 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı